Kultúra

2012.06.24. 16:32

Kultúrélvezet az éjszakában

Szombat délutántól hajnalig akár nyári szabadságon is érezhette magát, aki részt vett a kecskeméti Múzeumok Éjszakája forgatagában.

Hraskó - Popovics

Egy olasz turistaparadicsom is megirigyelhette volna a város utcáit, tereit betöltő több ezres kavalkádot. A kisgyermekektől a nagyszülőkig minden generáció talált a maga számára kedves, érdekes nézni-, hallgatni-, csinálni valót.

Idén már negyvenkét helyszín között választhattak a kulturális kalandorok Kecskeméten. Voltak, akik előre kidolgozott útvonaltervvel és időbeosztással vágtak neki az éjszakának, hogy minél több múzeumba eljussanak, mások csak egy-két programot szemeltek ki, és útközben ráérősen megálltak borozgatni, beszélgetni a főtéren, ahol ekkor zárult a Bor-és Pálinkaünnep rendezvénye R-GO koncerttel. Hatalmas nyüzsgés volt a belvárosban és a külső helyszíneken is, az utcák megteltek sétáló párokkal, családokkal, baráti társaságokkal. Szerencsére az időjárás is kedvezett a forgatagnak, kellemes melegben telt az éjszaka. A 42 helyszín megannyi eseményét nehéz lett volna mind bejárni, a rengeteg programnak viszont az volt az előnye, hogy szinte sehol sem volt igazán nagy tumultus.

A Dán Kulturális Intézet udvarán a graffiti hódított, ahol két óra alatt majd kétszáz alkotás született. Itt kreatív gyerkőcök próbálták ki, mire képesek, ha kapnak három színes spray-t. Az eredmény meglepő volt, mindenki keze alatt valami új és egyedi született. Nem csoda, hogy legszívesebben a felnőttek is belekóstoltak volna a kicsik játékába.
A két házzal arrébb lévő Leskowsky Hangszergyűjtemény tárlatvezetései is olyan népszerűek voltak, hogy többen az utcáról, a nyitott ablakon át figyelték Szilágyi Áron előadásait, hallgatták a meghívott zenészek koncertjeit.

Aki az utcán szembetalálkozott egy Ikarus MÁVAUT Cabrio városnéző busszal, amiből a hatvanas években dívó úttörő és pártéltető dalok szóltak, annak sem a sör vagy a meleg ártott meg. A Bozsó Gyüjteménytől rajtoló különleges busz utasai Kecskemét (látható vagy egykori) nevezetességeivel ismerkedhettek Kószó Ferenc idegenvezető segítségével. A túra vezetője a Petőfi Népe korabeli cikkeiből is idézett. Az egyikből például kiderült, kiknek hiányzott a városközpontból egy ajándékpavilon, és kinek jutott eszébe a cikk nyomán nyitni egyet a turisták örömére.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A Cirókában sok más mellett divatbemutatóval várták a kultúrkalandokat
[/caption]

Sokan ott ragadtak a Kecskeméti Kulturális Központban zajló „Élet a régi Kecskeméten… Facebook oldal élőben!” címet viselő programsorozaton. Nagy érdeklődés övezte a város történetéről, fejlődéséről szóló kiselőadásokat. Fodor István cukrásztól például azt is megtudta hallgatósága, miért utaztatták a fagylaltot motorbiciklin a város egyik cukrászdájából a másikba, akkor, amikor még segítették, kisegítették és nem konkurenciái voltak egymásnak a helyi vállalkozók.

Tóth Sándornak, lapunk volt fotóriporterének városhoz kötődő fényképeiből is itt nyílt kiállítás. Az idős fotográfust megyeszerte jól ismerik, több ezer fotója jelent meg a Petőfi Népe oldalain. A Múzeumok Éjszakáján az alkotó személyesen is jelen volt a helyszínen, és örömmel fogadta a betérő látogatókat, akik között persze sok ismerős, barát is feltűnt. A kiállítás talán egyik legérdekesebb összeállítása az a sorozat volt, amely bemutatta, miként haladt át az olimpiai láng Bács-Kiskun megyén, útban az 1972-es ötkarikás játékok helyszínére, Münchenbe. Az eseményt Sanyi bácsi végigfotózta, Zsigulijával egyik helyről a másikra száguldva. Fotóiból kiderült: vitték a fáklyát lovaskocsival, oldalkocsis motorral, és futott vele sok remek kecskeméti sportoló, mint például Kovács Ferenc és Vígh Sándor ökölvívók, Magyar Márta és Kovács Tamás kosárlabdázók, Tóth Katalin és Dunai Ilona tekézők, Goór István, a KTE futballcsapatának kapusa és Adamik Zoltán atléta is.

A kulturális központ előtti téren tíz óra magasságában több százan perdültek táncra a Kecskeméti Táncegyüttes tagjaival, hogy kellő hangulat teremtsenek a Szent Iván-éji tűzugráshoz. Bátor vállalkozókban nem volt hiány, akik kéz a kézben ugrották át az izzó parazsat, méltán remélhetik, hogy az év legmágikusabb éjszakáján egy évre ismét sikerült megerősíteniük kapcsolatukat.     [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Sok bátor jelentkező ugrotta át a tüzet
[/caption]

A Bozsó Gyűjtemény melletti Piszekút téren a mobiltelefonok és a számítógépek őseit tekinthették meg az érdeklődők. A romos Romkocsmában a dzsessz kedvelői szól a zene pirkadatig.
A helyszínek között új volt a görögkeleti templom mellett lévő Ikonmúzeum, ahol kegytárgyakat, könyveket, ikonokat, azaz fára festett, szenteket ábrázoló liturgikus képeket nézhettek meg a látogatók. A múzeum a magyarországi görög templomokból származó nagyértékű ikonok jelentős gyűjteménye, de több darab egyenesen Görögországból érkezett a 19. század folyamán: a Kecskeméten élő görög kereskedők hozták ajándékba az egyházközségnek. Vélhetően sokan most jártak először a múzeum melletti Szentháromság-templomban is.

A Nemzetközi Kerámia Stúdió megint népszerű helyszíne volt a múzeumi kalandtúrának. A kíváncsiak végigkísérhették a korongozás műveletét, a gyerekek kifesthették a kiégetett terrakotta poharakat, majd ezeket a gázzal melegített raku-kemencébe pakolták. Sokaság figyelte, amint a kemencében ezer fokra hevített kerámiákat kiveszik és lefojtják az odakészített faforgács-kupacban. A látványosság után sem ürült ki a stúdió, sokan elidőztek a hangulatos udvaron, szomjukat fröccsel, éhüket zsíros kenyérrel csillapítva.

Sokan a rendezvény miatt érkeztek

- Egy jóbarátomnál és családjánál töltöm ezt a hétvégét. Szándékosan mostanra időzítettük a találkozást, hogy összekössük a szórakozást egy kis kultúrával. Megnézünk pár érdekes programot, közben és utána pedig még lecsúszik egy-két sör is - mondta Molnár Attila, aki Dunaújvárosból érkezett a kecskeméti múzeumi éjbe, egész pontosan a kerámiastúdióba. Hozzátette: nagyon tetszik neki a nagy nyüzsgés a városban, csak kár, hogy ilyen rövid az éjszaka. Sokan voltak hasonló véleményen szombatról vasárnapra virradóra.

A Kecskeméti Főiskola GAMF Karán Kilian Leonard Dax Németországban élő magyar származású képzőművész, dizájner és építész rendezett kiállítást a kerék és a kocsi feltalálóiról, mérnöki rajzok művészi átdolgozásaiból, installációkból, és a témához kapcsolódó képeiből, szobraiból. A művész egy nagy méretű, ideiglenes térkompoziciót is készített az Aranyhomok szálloda előtti szökőkúthoz, az alkotást Szemereyné Pataki Klaudia alpolgármester adta át éjfél előtt.

Hraskó - Popovics Sokan a rendezvény miatt érkeztek - Egy jóbarátomnál és családjánál töltöm ezt a hétvégét. Szándékosan mostanra időzítettük a találkozást, hogy összekössük a szórakozást egy kis kultúrával. Megnézünk pár érdekes programot, közben és utána pedig még lecsúszik egy-két sör is - mondta Molnár Attila, aki Dunaújvárosból érkezett a kecskeméti múzeumi éjbe, egész pontosan a kerámiastúdióba. Hozzátette: nagyon tetszik neki a nagy nyüzsgés a városban, csak kár, hogy ilyen rövid az éjszaka. Sokan voltak hasonló véleményen szombatról vasárnapra virradóra.

Sok bátor jelentkező ugrotta át a tüzet A Cirókában sok más mellett divatbemutatóval várták a kultúrkalandokat -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!