Kultúra

2012.06.07. 20:03

Kötés, szakadás, megérkezés

„Amíg írtam, tisztáztam magamban életünk legfontosabb sorsfordulóit” - mondta új kötetéről Füzi László. A bemutató után dedikált is a kecskeméti Katona József Könyvtárban, az Ünnepi Könyvhét vendégeként.

Popovics Zsuzsanna

Hármas könyvének első része két éve már megjelent, Világok határán címmel. Az új kötet - Kötések, szakadások - ennek folytatása, egyszerre önéletrajz, családtörténet, napló, ugyanakkor egyik sem. Önéletírások és korrajzok együttese, amely egy család történetén keresztül ad sajátos történelmi metszetet a XX. századról - summázta Kriskó János főiskolai docens, aki tegnap beszélgetőtársa volt a szerzőnek.

- Mikor vált világossá, hogy túl kell lépi a kötődéseken?
- Amióta az eszemet tudom. Benne volt a kor szellemében. Bennünket nem kellett noszogatni a tanulásra, belső késztetés volt, hogy többre vigyük, mint szüleink. Mentünk is Sopronba, középiskolába. Mindig jól fogalmaztam, de nem igazán volt íráskészségem. Szegedi egyetemista koromban is, hiszen a falusi világból nem volt egyszerű váltani az egyetemi légkörre. Professzorom, Ilia Mihály ösztönzött, hogy készüljek fel egy diákkonferenciára. Nem tukmált rám témát, én választottam Németh Lászlót. Ekkor küldött el az író özvegyéhez, aki mindenben állt rendelkezésemre. Így csöppentem bele a Németh László-kutatásba.

- A könyv sorra veszi a kilépések stációit: katonaság, egyetemi évek, Eger. Miért váltott Kecskemétre?
- Az egyetem után a feleségemmel Egerben kaptunk állást. Ez volt 1979-1982, az akkori társadalom legmozgékonyabb korszaka, amikor az irodalomban is minden pezsgett. Eger viszont mindentől távol volt, ami akkor a történések része volt.

- Mi adta az inspirációt a hármas könyv megírásához?
- Az, hogy a könyv szinte megvolt bennem. Jó volt papírra vetni, ahogy a valamikori világot megéltem, és ahogy ma látom a múlt század második felét. Alapvetően a szüleim és a nagyszüleim nemzedékének életét vizsgáltam, s azt, hogy az ő örökségük miképpen formált engem. Az első kötet leginkább róluk szól, arról a Fertőszentivánról, ahol születtem, ahol felcseperedtem. Az új könyvben az életemnek az egri és kecskeméti részei jelennek meg, lényegében az elszakadást az ő életükből és a megérkezést a magam sorsának világába.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] „Amíg írtam, tisztáztam magamban életünk legfontosabb sorsfordulóit” - mondta új kötetéről Füzi László.
[/caption]

Ezek is érdekelhetik