Kultúra

2012.05.20. 19:57

A hazavágyó költő bizonyossága

Dalárdafény címmel tizedik verseskötete kiadására készül a ballószögi költő, festő és muzsikus, Demeter József.

Miklay Jenő

Válogatást nyújt majd át a szülőföldjéről, Erdélyről írott Magyardellői napdalok és a ballószögi otthonosságot dicsérő Hazatévedtem című lírai gyűjteményekből. 

Többnyire derűlátó emberek szintetizálnak újat a meglévőből, amikor beteljesülnek reményeik. A szülőfaluját az elmúlástól féltette mindig Demeter József, de abban biztos volt, hogy Magyardellőt szereti a Mindenható. S igaza lett: megnyugodva látta utóbb újra gyarapodó faluját, amelyet magas gát véd a néha dühöngő Marostól. Ezt a bizonyosságot ünnepli a készülő új napdalos csokor, immár könnyebb szívvel viselt hazavágyással adva tudtul: Kiskunságban eltelt több mint húsz esztendő a költő életéből.

Most csak az a kérdés, hogy eljut-e az olvasókig az új verses gyűjtemény. A Demeter művek eddigi fő szponzora, a Bács-Kiskun megyei önkormányzat már nincs abban a helyzetben, hogy támogassa a kiadást, ezért másoktól kell segítséget kérni. No, de aki a nagy sorskérdések megoldódását is derűlátóan fogja fel, annak sok barátja lehet, ezért talán az újabb kötet megjelenése előtt sem marad akadály.  Művészeknek a pénztelenségben is van kiváltságuk.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Demeter József
[/caption]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!