Kultúra

2012.04.23. 20:04

Esténként bohóccá alakul

Legkedvesebb szerepéről, a Bohócról is mesélt Váry Károly színművész, a kecskeméti Művész Kávézó soros vendége. Egyszemélyes monodrámáját – amit ő írt, rendezett és játszik – először mutatja be a városban.

Popovics Zsuzsanna

Komáromi Attila beszélgetett Váry Károly színművésszel. Korábban nagy port kavart egy róla szóló cikk, melyből kiderült: évekig hajléktalan volt, erdőből, hajléktalanszállóról járt dolgozni a színházba. Kollégái mit sem tudtak a nehéz helyzetéről, kivéve egy-két barátját. A találkozón a szó esett a színészsorsról, a jó és rossz rendezőről, a színpadi malőrökről. Az 1991 óta játszott monodrámájáról kiderült: James Joyce író vázlata alapján készült, amit egy Londont megjárt barátjától kapott, magyarra fordítva. Főhőse egy Amerikában élt, sorsüldözött bohóc. A szerző feltehetően regényt szeretett volna írni a feljegyzésekből, de halála megakadályozta ebben.

- Kíváncsi voltam, hogy egyedül mit tudok csinálni a színpadon, minden segítség, rendezői instrukció nélkül - mesélte a darab születéséről Váry Károly. - Szövegét, hangulatát én találtam ki, majd amikor késznek találtam, megmutattam a szakmának. Sikeres volt, 21. éve játszom, számát se tudom, hányszor. Ami állandó, hogy nem a színpadra lépés előtti percekben öltöm magamra a szerepet, már az előadás előtt bohóc vagyok legbelül, és még utána is egy kicsit.

A siker nem adatik meg mindig, nincs színész, aki életpályája során legalább egyszer ne bukna a színpadon. "Ebben az a legnehezebb, amikor a színész tudja, hogy nem sikerült azonosulnia a szereppel, nem jó az előadás, ugyanakkor még 30-40 alkalommal repertoáron van, és estéről estére el kell játszania" - vallja a művész. A színházi berkekben mindennapos, esetenként legendákká vált "nagy bakikból" is csemegézett a vendég. Vele is előfordult, hogy elkapta a "nagy fehér papír", azaz elfelejtette a szöveget. Nem volt mese, improvizálnia kellett, de a rögtönzött szöveg egyáltalán nem passzolt a jelenethez, az általános röhögés pedig a színésztársait is kizökkentette a szerepből. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Komáromi Attila kérdezi Váry Károly színészt a Művész Kávézóban
[/caption]

Váry Károly egy József Attila verssel örvendeztette meg a jelenlévőket, nagyon hiteles volt tőle hallani: "Ha féltem is, a helyemet megálltam". A bohóc című drámában csütörtökön, 18 órai kezdettel láthatja a közönség, az Izsáki úti kórház klubhelyiségében.

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik