Kultúra

2012.03.06. 16:15

Ők az ország legjobb diáktőzsdései

Idén 430 középiskolai csapat vett részt a közép-európai Brókerképző Alapítvány (KEBA) 11. alkalommal megrendezett tőzsdejátékán. A versenyt a Kecskeméti Református Gimnázium csapata nyerte.

Popovics Zsuzsanna

A kecskeméti gimnazisták Bozsik Marcell biztatására neveztek be a tőzsdejátékra. A fiú az interneten olvasta a felhívást, és mivel érdekli a pénzügyi világ, szívesen belemélyedt a szakirodalomba. Elárulta: nem kizárt, hogy felnőttként bankár, illetve valamilyen gazdasági szakember válik belőle.
Jó volt a csapat, a saját szakterületén mindenki megállta a helyét. A csapatkapitány a pénzügyek, bankvilágra vonatkozó elméleti tudást vitte a közösbe, az aktuális gazdasági hírekből Tamaskó Péter volt naprakész, a húzós történelmi kérdéseket Péczka László válaszolta meg, illetve a prezentációknak is ő volt a mestere. A nevezéshez egy tanárra is szükségük volt. Szabados László történelem-földrajz szakos tanár, könyvtáros vállalta a feladatot.

– Különösebben nem értek a pénzügyekhez, a srácok motiváltak, hogy ássam bele magam a témába. Hasznos volt kiművelődni ezen a terülten, a minap sikerült is olyan kérdést feltettem egy bankban, hogy csak nézett az ügyintéző – árulta el a tanár úr.  

Az országos verseny még tavaly októberben indult. A selejtezőben online teszteken mérték össze tudásukat a csapatok, majd számítógépes szimulációkkal is találkoztak, melyek megoldását interaktív e-könyvek segítették. Ezzel párhuzamosan zajlott az Erste Trader online platformon folyó tőzsdejáték. A versenyzők a devizapiacokon és a világ közel harminc tőzsdéjén vásárolhattak értékpapírokat. Minden csapat 50 ezer dollár tőkével (virtuális pénzzel) indult a tőzsdén, amit élesben „forgattak”. A kecskemétieknek egy ízben sikerült 70 ezer dollárra felturbózni a számlájukat. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Szabados László (balról) és az ország idei legjobb diáktőzsdései: Péczka László, Bozsik Marcell és Tamaskó Péter
[/caption]

A verseny végső döntőjét múlt szombaton tartották a budapesti Nemzetközi Bankárképző Központban. A közel kétmillió forint összdíjazású döntőben a zsűri nemcsak a diákok elméleti tudását, hanem kreativitását, problémamegoldási képességét is tesztelte, illetve szituációs feladatokkal igyekezték imitálni a befektetésekkel foglalkozó szakemberek mindennapjait. A végig kiélezett küzdelmet a kecskeméti „New Deal” csapat nyerte. A tőzsdejáték második helyezettje az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola és Gimnázium, harmadik helyezettje a zalaegerszegi Csány László Közgazdasági Szakközépiskola csapata lett.

A református gimnázium diákjai értékes nyereményekkel tértek haza a fővárosból: kaptak egy-egy okostelefont, részt vehetnek egy 100 órás brókervizsgára felkészítő tanfolyamon, látogatást tehetnek a Magyar Nemzeti Bankban, a Központi Elszámolóház és Értéktárban, valamint a Budapesti Értéktőzsdén. E mellett az egyik banknál nyári gyakorlatra várják őket.

Popovics Zsuzsanna Szabados László (balról) és az ország idei legjobb diáktőzsdései: Péczka László, Bozsik Marcell és Tamaskó Péter -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!