Kultúra

2012.03.15. 15:56

A szabadságharc hőseire emlékezünk

Az 1848-as forradalom és szabadságharc tiszteletére megyeszerte ünnepi megemlékezéseket tartottak.

baon.hu

Az iskolákban, óvodákban már tegnap megtartották az ünnepségeket. A Hosszú Utcai Óvodában is szerdán emlékeztek meg nemzeti ünnepünkről. A Katica csoportosok vendégül látták a Pillangó csoportos gyerekeket. Versekkel, dalokkal készültek a középsősök, de az óvónénik is énekeltek, majd közösen elsétáltak a Kossuth-szoborhoz, ahol elhelyezték a nemzeti színű lobogókat és a tulipánokat.

Csütörtök délelőtt a városháza előtt tartották a kecskeméti ünnepi  megemlékezést. A Corvina Óvoda és Általános Iskola Mátyás Király Általános Iskolájának műsora után dr. Zombor Gábor, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere mondott köszöntőt, majd koszorúzással zárult a rendezvény.

Magyar huszárok, osztrák vértesek és a lengyel légió katonái lepték el a nemzeti ünnepen a kecskeméti Vízműdomb előtti füves területet. Március 15-én a hírös város látványos hadijátékkal tette emlékezetessé felnőttek és gyerekek számára az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ünnepét. A történelmi bemutató előtt Zombor Gábor polgármester köszöntötte a mintegy kétezer fős ünneplő közönséget. A Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőr Egyesület szervezésében megvalósult  látványos programon mintegy 80 hagyományőrző idézte meg a szabadságharc csatáit. A kecskeméti huszárokon kívül csatasorba állt a budapesti Lengyel Légió csapata, képviseltették magukat a dabasi honvédtüzérek, a második Székely Határőr Gyalogezred Hagyományőrző Társaság, a ménteleki lovasok, a ballószögi Égi Csodaszarvas Egyesület tagjai, valamint a szegedi utász egység. Az ütközetben büszkén vonult fel a kecskeméti egyesület gyerekcsoportja is, amely a Zrínyi-iskolában működik.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Sokan kilátogattak a Vízműdombhoz, hogy megcsodálják a csatabemutatót
[/caption]

Az ütközet a korhű egyenruhákat viselő, korhű fegyverekkel felszerelt résztvevők felvonulásával kezdődött, majd lódobogás, sortüzek és ágyúlövések verték fel a tavaszi délután csendjét. Utóbbit élethűvé tette, hogy a becsapódás helyén előzőleg a földbe ásott pirotechnikai anyag robbant fel, azt az érzést keltve, mintha valóban becsapódott volna a lövedék. A látványos lovasrohamokat és üldözéseket kézi tusa követte, amely a magyar huszárok győzelmével ért véget.

Kecskeméten, a Nyíri erdőben is  szép ünnepséggel tisztelegtek az ünnep előtt. A Szabadságharc 1948-49 Alapítvány és a KEFAG Zrt. meghívásának eleget téve több százan emlékeztek a forradalom és szabadságharc hőseire, valamint Szulyovszky László erdészre, múzeumalapítóra. Éppen negyven éve, 1972-ben az ő kezdeményezésére ünnepelték először március 15-ét a hetényegyházi Nyíri erdőben. Ünnepi beszédében Kerényi János kormánymegbízott rámutatott: "nem kell több hitel és fölösleges bóvli, csak a család és az ország által adott melegség, amit ma is elsősorban hittel és összefogással lehet elérni".

A Negyvennyolcasok terén ünnepeltek március 15-én a kalocsaiak. A városi megemlékezésen tett állampolgársági esküt Valka Károly, a Vajdasági Magyarok Szövetsége Tanácsa elnöke és családja, akik Kalocsa  testvértelepüléséről, Kúlából érkeztek az ünnepségre. A 164 évvel ezelőtt történtekre ifj. Dr. Filvig Géza önkormányzati képviselő, a KDNP helyi szervezetének emlékezetetett. Az ünnepi műsorban Liszt Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, a Kossuth Zsuzsanna Humán és Kereskedelmi Szakközépiskola, Szakiskola tanulói, valamint a városi szavalóverseny győztesei vettek részt. Az ünnepség koszorúzással zárult.

Helvécián csütörtökön nemcsak az 1848/49-es szabadságharcról emlékeztek meg, a község megalakulásának 120. évfordulóját is méltán megünnepelték. A közel kétórás programban a Feketeerdői Általános Iskolások Petőfi és barátainak „bőrébe” bújtak, míg a Wéber Ede iskolások az egykori telepesek történetén át elevenítették fel a 120 évvel ezelőtt történteket.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Megemlékezés a Nyíri erdőben
[/caption]

Nagykőrösön ma délelőtt Kossuth Szabadság téri szobrához hívták az ünneplőket. A naggyűlés szónoka, Körtvélyesi Attila alpolgármester párhuzamot vont az 1848/49-es forradalmat és szabadságharcot elindító korszakkal és a maiak sorsával. Ezután a Toldi iskola diákjai köszöntötték az ünnepet a márciusi ifjak korát megidéző szép előadással.

Ha március 15-e, akkor Magyarok Vására Kiskunhalason. Az idén már negyedik alkalommal megtartott rendezvényen több mint 100 hazai kézműves és termelő kínálta portékáját a vásározóknak a helyi piactéren. Az alföldi dallamokkal - népzenével és néptánccal - kísért forgatagban egyebek mellett látványkovácsokkal, sajtkészítőkkel, kékfestőkkel, kosárfonókkal, fazekasokkal, fafaragókkal és bőrdíszművesekkel is találkozhattak a kilátogatók, akik közül sokat "vásárjáratokkal", vagyis a várost járó lovaskocsikkal érkezhettek a helyszínre. 


A szanki Gy. Szabó Béla Általános Iskola tanulói adtak a forradalmi napok történéseit bemutató műsort az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett községi ünnepen szerdán. Patkós Zsolt polgármester a koszorúzás előtt tartott ünnepi beszédében a rabláncaitól szabadulni vágyó magyarság és az összefogni tudó nemzet ünnepének nevezte március 15-ét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!