Kultúra

2012.02.22. 17:54

Szemernyit sem hétköznapi történet a Cirókában

A gyerekek szeme az ámulattól, szüleiké pedig a könnyektől csillogott az ESZME Szemenszedett mese című bemutató előadásán a Ciróka Bábszínház kistermében.

Pásztor Andrea

Bartal Kiss Rita legújabb darabja ugyanis úgy megnevettette a felnőtt kísérőket, mintha legalábbis egy stand up kabaréra ültek volna be.
Nem kell ezen csodálkozni, mondhatják a gyakori cirókás látogatók, hisz minden darabban fellelhetőek kifejezetten a nagyoknak szánt utalások, a Szemenszedett mesében azonban annyi volt ezekből, hogy nem győztük a fejünket kapkodni, nehogy lemaradjunk egy-egy rejtett poénról. Azokból pedig akad bőven a Grimm testvérek Egyszemű, kétszemű, háromszemű című meséjét bábszínpadra író Gimesi Dórának köszönhetően.

Szinte nem is volt a szereplőknek olyan megnyilvánulásuk, amelybe nem fűzött volna szigorúan a szemhez kapcsolódó nyelvi játékot, kifordított szólás-mondást vagy frappánsan elferdített irodalmi idézetet. A szemernyit sem hétköznapi történet pedig bőven kínált is erre lehetőséget. A darab kétszemű Erzsikéje egy olyan világba született, ahol nem volt divat a szimmetrikus arc, így aztán egy, három vagy öt szemmel néztek ferdén a kislányra. A kiközösített, éhhalálra ítélt leányzón egy „szemetlen” asszony segít, ötletesen terülj-terülj asztalkámmá változtatva Pista névre hallgató kecskéjét. Szegény állat lesz a mese egyetlen ártatlan áldozata, a páratlanszeműek csak méltó büntetésüket nyerik el a legvégén, gonoszságuknak hála nemes egyszerűséggel éhen hal az egész ország. A már-már terézanyai magasságokig emelt Erzsikére persze rátalál a boldogság, egy szintén kétszemű herceg személyében.

Többet nem árulnék el az eredeti Grimm-mese egy kicsit talán kegyetlenebbé faragott történetéről, legyen elég annyi, hogy a gyerekekbe biztos jó mélyen bevésődik, mi is lesz azzal, aki nem fogadja el a másságot. Lesz mit magyarázni nekik hazafelé a bábszínházból.
A mese szereplőit a tervező-rendező Bartal Kiss Rita és a Hannus Zoltán keltik életre, utóbbira akkor is érdemes odafigyelni, ha épp nincs a kezében báb. Bár a díszlet kicsit visszafogottabb a Cirókában megszokott fantáziadús dekorációknál, az különlegesen eredeti bábok mellett ez szinte fel sem tűnik.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Erzsikére persze rátalál a boldogság, egy szintén kétszemű herceg személyében
[/caption]

Mindent egybevetve egy kicsiknek-nagyoknak egyaránt szórakoztató, magával ragadó előadással ajándékozta meg az Eszme a kecskeméti közönséget. Ha pedig valaki mást állít, az szemenszedett…

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!