Kultúra

2011.11.21. 20:43

Árpád- és középkori leleteket találtak Lakiteleken

Árpád- és középkori leletek kerültek elő Lakiteleken a falut védő gát építése során. A régészek értékes és különleges tárgyakra is bukkantak. Az ásatást tavasszal folytatják.

Sz. T.

A napokban elkezdődött a lakiteleki gát építése, melynek kötelező eleme, hogy a régészek feltárásokat végezzenek. Ennek eredményeként egy Árpád-kori és egy középkori falu részlete került elő.

- A letelepedés első nyomai a 11. századtól figyelhetőek meg a lelőhelyen - árulta el Wilhelm Gábor régészeti koordinátor, a kecskeméti Katona József Múzeum munkatársa. Az eddigi feltárás során úgy tűnik, hogy ez a terület egészen a 16. századig lakott volt. Valószínűleg a 15 éves háború török pusztításai vetettek véget a falubeli életnek. A település elhelyezkedése és az előkerült leletanyag alapján elképzelhető, hogy a korabeli forrásokból ismert Felsőalpár nyomait sikerült azonosítanunk. A feltárás során egy hosszabb életű település nyomaira sikerült rátalálnunk. Különböző állatokat kerítőárkok, karámrendszerek, az élelem tárolására szolgáló földbe mélyített gödrök, vermek, illetve a lakásként szolgáló épületek nyomait is megtaláltuk. Ami meglepő, hogy az Árpád-kori településekre nem tipikusan jellemző, igen nagy mennyiségű leletanyag került elő, melyek között számos fémleletet is találtunk. Ezek közül kiemelkedik tíz Árpád-kori denár a 12. század második feléből, amelyek között van 2 osztrák veret, úgynevezett friesachi denar is. A legszebb leletünk egy ametiszt köves női aranygyűrű, ami ritkaságnak számít a korabeli falusias településeken ebben a korszakban, a 12-13. század fordulóján.


- Meddig fogják folytatni az ásatásokat?
- A feltárások ezen szakaszát ebben az évben befejeztük, a következő év tavaszán azonban folytatni fogjuk a megelőző feltárást. Mi csak a gát nyomvonalát tárjuk fel, mivel ez a földmunkálatokkal veszélyeztetett rész. A falu területe természetesen a gáton kívül is húzódik. Azt tudni kell, hogy a volt termelőszövetkezeti központ területén egy középkori kápolna található. Valószínűleg ez a két lelőhely a korabeli időkben egy egységet képezett. A kápolnához ez a település tartozhatott. A kápolnának is tervben van a feltárása, legalább is a terület jelenlegi tulajdonosai azt tervezik.

- Az épülő gát nyomvonala 2,2 kilométer hosszú. Ebből mennyit fognak átnézni?
- Addig haladunk, amíg a korabeli település régészeti nyomai húzódnak, amit a morfológiai viszonyok miatt előre nem igazán lehet kalkulálni. Nagyon érdekes jelenség, hogy a helyszínen jelentős homokmozgás történt az elmúlt félezer évben. Az látszik, hogy ahol most dolgoztunk az volt a domb, ami pedig jelenleg is dombnak látszik, ott volt a mélyedés korábban. Körülbelül négy méter magas homok rátöltés található egyes helyeken, vagyis úgy tűnik, hogy az elmúlt öt-hatszáz év során négy méter magas lepelhomok rétegződés történt a terület korábbi mélyebb részein. Ennek pontos folyamatát majd homokmozgással foglalkozó geológus kollégák is meg fogják vizsgálni. Pontosan azért, mert lepelhomok borítja a területet, nagyon nehéz a felszínről megmondani azt, hogy meddig húzódik a lelőhely. Akár négy-ötszáz méter hosszú is lehet még a nyomvonal alatt.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Számos értékes lelet került elő a föld alól
[/caption]

- Lesz arra pénz, hogy feltárják az egész területet?
- Reménykedünk benne. Egy bizonyos szakaszon, ahol három-négy méteres homok van, ott megfelelő az elfedéses technológia, mert a földmunkálatok nem veszélyeztetik a korabeli objektumokat. Azon a részen, ahol kisebb a takaró homok vastagsága, azt biztosan fel kell tárni. A múzeum és az önkormányzat közötti rugalmas együttműködés keretében meg fogjuk találni a megoldást, hogy ne maradjon itt ez az értékes lelőhely.


- Mi lesz a sorsa leleteknek?
- A múzeumba bekerülve egy alapos tisztításon átesve, restaurálva lesznek. Utána tervezzük, a lakiteleki önkormányzattal közösen, egy népszerűsítő kiadvány létrehozását, illetve a leletanyag kiemelkedő részének kiállításon történő bemutatását. Lakiteleken, kultúrát szerető közösséggel találkoztunk. Annak ellenére, hogy az önkormányzatnak komoly gondot okoz ez a régészeti lelőhely, minden támogatást és segítséget megadtak. A hogyan Felföldi Zoltán polgármester fogalmazott, az egyik szeme sír, a másik nevet, de örömmel fogadták az értékes lelőhely előkerülését. Mi a magunk részéről mindent megteszünk annak érdekében, hogy az itt található leletek megfelelő módon a nyilvánosság tudomására jussanak.

Addig, míg a feltárást végezték a szakemberek, a helyi általános iskola diákjai, rendhagyó történelem óra keretében meglátogatták a helyszínt. Wilhelm Gábor a tanulóknak is elmagyarázta, hogy több száz évvel ezelőtt milyen életet éltek ezen a területen az emberek, aminek a nyomait most találták meg.

Sz. T. Számos értékes lelet került elő a föld alól -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!