Kultúra

2011.09.12. 18:32

Szépe Ferenc lett a hetedik kiskunkapitány

Három település közös javaslata alapján választott kiskunkapitányt a Kiskun Önkormányzatok Szövetsége. Szépe Ferenc szombaton tett ünnepélyes fogadalmat.

Vajda Piroska

– Milyen tervekkel vág neki kapitánysága egy évének?
– Szeretném ennek a hagyománynak a kereteit komoly tartalommal megtölteni. A Félegyházán és régiójában élőket a kun hagyományok tiszteletére, illetve hazaszeretetre nevelni, a fiatalokat megszólítani. Élő kapcsolatot teremteni minél több hagyományőrző jász és kun csoporttal, kapitányokkal. 

– Miért tartja fontosnak ezt a tisztséget?
– I. István királyunk azt mondta: egy ország akkor lesz erős és sebezhetetlen, ha soknemzetiségű és sokszínű. Ennek a sokszínűségnek egyik „színe” a Kiskunság, a kiskunok, akik hazaszeretetükkel, kitartásukkal védték az országot. Ezt a példát szeretném a fiatalok elé állítani.  

– Hogyan valósítja meg terveit a gyakorlatban?
– A huszár hagyományőrző egyesület tagjaként gyakran megfordulok különböző bemutatókon, és bár ezek nagyon fontosak, de nem elegendő. Éppen ezért járjuk az iskolákat, ahol interaktív történelemórákat tartunk, bemutatjuk például a huszárok életét. Tapasztalatból tudom, hogy ezek a beszélgetések egészen másképp hatnak a gyerekekre, mintha könyvből olvasnák, vagy épp a tévében látnák. Kézzel foghatóvá teszszük számukra a történelem egy szeletét.   [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Az új kiskunkapitány
[/caption]

Ezek is érdekelhetik