Kultúra

2011.08.16. 22:15

Nagyobb esély az életre

Rég nem látott nagyságú fejlesztés segítheti a megyei kórház koraszülöttközpontjának működését.

Hraskó István

Korszerűsödhet a megyei kórház Perinatális Intenzív Centruma (PIC): az intézmény egy pályázat révén új inkubátorokat, lélegeztetőgépeket, betegőrző monitorokat vásárolhat,  illetve informatikai rendszert fejleszthet összesen 160 millió forintból. Rég nem volt ilyen léptékű fejlesztés a kecskeméti megyei kórház koraszülött-részlegén. 

– Nagymértékben nőnek a koraszülöttek és intenzív ellátásra szoruló újszülöttek életben maradási esélyei, és munkatársaink is könnyebben el tudják majd látni a gyermekeket – így értékelte lapunknak a sikeres pályázatot dr. Svébis Mihály, a megyei kórház főigazgatója. Az elnyert uniós támogatás összesen 143,5 millió forint, ehhez jön az intézmény 16,5 milliós önereje. Ebből az összegből újulhat meg a tartós gépi lélegeztetésre szoruló és az igen kis súlyú, 1500 gramm alatti – vagyis a nem kellően érett – csecsemőket ellátó PIC eszközparkja. A beruházásnak köszönhetően a gépek eddigi tízéves átlagéletkora öt évre csökkenhet. Svébis Mihály kijelentette: az elmúlt tíz évben nem volt hasonló léptékű fejlesztés a koraszülöttrészlegen. 

– Nagyon örültünk az elnyert támogatásnak, mert ekkora eszközbeszerzést önerőből nem tudna a kórház finanszírozni – mondta a főigazgató. Többek között hat-hat klinikai és intenzív inkubátort, tizenkét darab, az újszülöttek táplálására, illetve gyógyszeradagolásra alkalmas fecskendős pumpát, hét betegőrző monitort és négy lélegeztető-készüléket pályáztak meg, és nyerték el a megvásárlásukhoz szükséges forrást. Utóbbi eszközök a legdrágábbak: egy úgynevezett perinatális nagyfrekvenciás lélegeztető – a tartozékaival együtt – nyolcmillió forintba kerül. Ezzel lehet biztosítani azoknak a babáknak az oxigénellátását, akiknek koraszülöttként fejletlen a tüdejük, ezért nem tudnak maguktól lélegezni. Az eszközök mellett lesz pénz a működtetésükhöz szükséges informatikai rendszer telepítésére is.   

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség egyébként országosan közel 3,8 milliárd forint támogatást ítélt meg húsz egészségügyi intézménynek, a támogatást a kórházak a koraszülött-ellátáshoz szükséges eszközállomány fejlesztésére fordíthatják. Minden pályázó megfelelő színvonalú anyagot nyújtott be, így elutasító döntés nem született. Svébis Mihálytól megtudtuk: a projekt jövő októberben zárul le, addigra kerül majd minden új gép a kórházba. A megyei kórház mellett közel 50 millió forintot a kiskunhalasi Semmelweis Kórház is elnyert  koraszülöttrészlegének műszaki fejlesztésére. Halason intenzív neonatológiai osztály működik. Ez azt jelenti, hogy rendelkeznek a lélegeztetési kezelés lehetőségével, de tartós lélegeztetést nem végezhetnek.  [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Évente körülbelül 270-290 gyermek, az összes újszülött több mint tíz százaléka jön világra idő előtt a kecskeméti megyei kórházban
[/caption]

Címkék#Kecskemét
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!