Kultúra

2011.07.22. 20:02

SZTE: valószínűleg ez volt az utolsó békeév a felvételikben

Valószínűleg ez volt az utolsó békeév a felvételik szempontjából, ugyanis várhatóan jelentősen változik a felsőoktatás a jövőben - mondta a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektora sajtótájékoztatóján pénteken.

baon.hu

 Szabó Gábor hangsúlyozta: az SZTE jó néhány éve az első három legnépszerűbb egyetem között van, az ELTE után a Debreceni Egyetemmel együtt fej fej mellett haladnak.

A jelentkezésekben és a felvettek számában a korábbi évekhez képest jelentős változás nem volt, csupán ötszázalékos csökkenést tapasztaltak, de ez hasonlatos az országos tendenciákhoz. A mesterképzés területén kedvező az átrendeződés, bár a számokban nem történt változás, többen végeznek a teljes idejű képzésben, és kevesebben választják a levelező oktatást, ami egy kutatóegyetemnél nagyon fontos.

A tanárképzés területén nem történt áttörés. A számok szinte ugyanúgy alakultak, mint tavaly, de legalább nem csökkentek - mondta a rektor. Hozzátette: a probléma a természettudományos képzésben öt-hat év múlva kezelhetetlenné válik, de ez a terület csak időben jár előbbre, mert az egyéb közismereti területen is megfigyelhető a csökkenés, például a magyar és a történelem szakokon is elfogadhatatlanul alacsony a létszám.

A tanárképzés vonzza a legkevesebb jelentkezőt, a legtöbbet pedig a pszichológia szak, ott a legmagasabb a ponthatár is. Nem csökken a népszerűsége a jogi képzésnek, illetve a gazdasági jellegű képzéseknek. Növekedni látszik a műszaki és természettudományos képzések iránti érdeklődés.

Homoki-Nagy Mária oktatási rektorhelyettes elmondta: több mint 18 és fél ezren jelentkeztek az intézménybe, és az első helyre jelentkező 10 és fél ezerből mintegy 7800-at vettek fel. Közülük 5800 hallgató államilag támogatott helyekre kerülhetett be. A jelentkezők nagy részének magas felkészültségét a magas átlagpontszámok is bizonyítják - mondta a rektorhelyettes.

Hozzátette: a jelentkezésekből már látszik az a demográfiai hullám, amelyre a következő években fel kell készülniük a felsőoktatási intézményeknek is - olvasható a zipp.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!