Kultúra

2011.07.07. 22:06

Megmentik a templomot?

Tíz éve állványozták fel a Tompa határában lévő Szent Anna-templomot, a rekonstrukció azonban nem indult el. A Mátyás-templom kicsinyített másaként emlegetett neogót stílusú templom tetején cserjék szöktek szárba.

Zsámbóki Dóra

Tompa déli részén, a Csikéria felé vezető út mentén, a Bárómajor szívében áll az 1860-as években épült Redl-kastély, mellette pedig a 20. század elején befejezett Szent Anna-templom. 

Az egykori kastély a fővárosi önkormányzat tulajdonában van, pszichiátriai betegek otthonaként működik, 140-en élnek itt. A Szent Anna-templom az egyházé, felújítására az elmúlt évtizedekben kevés pénz jutott. Tíz éve vaskos faállványzat veszi körbe az épületet, a homlokzat szobrait és a templom kegytárgyait még 1997-ben elszállították Kalocsára állagmegóvás és restaurálás céljából. Tavaly a Kalocsa–kecskeméti Főegyházmegye 51 millió forintot nyert pályázaton a rekonstrukcióra, a munkálatok elkezdése azonban hónapok óta várat magára. 

– Jelenleg az a legnagyobb probléma, hogy a tervek műszaki tartalmán változtatni kellett. Ennek az engedélyeztetését tavaly decemberben elindítottuk a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál, de a mai napig nem érkezett meg az engedély. Addig, míg ez nincsen meg, nem tudjuk elindítani a közbeszerzést – vázolja a késlekedés okát Belágyi Mihály. A Tompai Szent Anna-templom Megmentéséért Alapítvány kuratóriumi elnöke hozzáteszi: azt az ígéretet kapta a szakhatóságtól, hogy a papírok napokon belül megérkeznek Tompára. – Ha így lesz, akkor még nyáron megindulhat a műemlék részbeni felújítása.  Ebből a pénzből látogathatóvá tudjuk tenni a templomot. Lebontjuk az állványrendszert, rendbe tesszük a külső-belső vakolatot, az üvegezést és a cserépfedést, de a vízelvezetés egy részét is megoldjuk – mondja Belágyi. 

A Szent Anna-templom látogatására igény mutatkozik már most is. Hetente érkeznek ide turisták, gyakran megáll egy-egy busz. – A templom zárva, de van kulcsunk hozzá. Ha szólnak, be tudjuk engedni a turistákat – mondja Krizsán István, az otthon műszaki vezetője, aki rutinosan nyitja-zárja az állványzatot körülvevő kerítés kapuját. Minket is ő kalauzol körbe a néhol omladozó, beázott, penészes falú templomban, melynek díszes tetején cserjék nőttek... Mint mondja: havonta egyszer van itt mise, ilyenkor az otthon lakói átjönnek imádkozni. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Krizsán István, a pszichiátriai otthon műszaki vezetője bármikor szívesen kinyitja a templomot az érdeklődőknek
[/caption]

– A templomot a kastéllyal együtt kiemelt műemlékegyüttesként kell kezelni – mondja Lukács László országgyűlési képviselő, aki szintén felkarolta a templom ügyét. – Komoly egyeztetések várnak ránk, de én azt gondolom – és ez a tompaiak részéről is felmerült –, hogy itt egy idegenforgalmi központot lehetne létrehozni, a kastély szállodaként is működhetne. Én ezt kiváló iránynak tartom – teszi hozzá Lukács László, aki szerint a fővárosi önkormányzat által működtetett pszichiátriai betegek otthona átköltözhetne a néhány kilométerrel arrébb lévő, egykori – jelenleg leromlott állapotban lévő – laktanya épületébe. 

Az országgyűlési képviselő azt mondja: nem szabad megállni az 50 milliós felújításnál, minél hamarabb el kell indítani a teljes rekonstrukciós elképzelések megvalósítását.

Címkék#tompa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!