Kultúra

2011.07.03. 20:07

Megdőlt az országos rétesrekord

A tavalyi rétesrekordot megdöntő, 23,2 méteres egyben sütött rétes készült el vasárnap Mórahalmon; az almás sütemény tésztájához 12 kilogramm lisztet használtak föl, a kisütéséről pedig egy speciális vonat gondoskodott.

baon.hu

 Az igazi tésztához jó minőségű liszt és a rétest sütő szíve-lelke kell – mondta a  tavaly 19,6 méteres hosszúságig jutó mórahalmi rekorder csapatot irányító Kovács Lászlóné Ilona. A liszt mellett langyos vízből és néhány csipetnyi sóból készült tésztát addig kell gyúrni, amíg az el nem válik az edény falától, majd következik a pihentetés. Közben gondoskodni kell arról, hogy ki ne száradjon, ehhez a legjobb, ha olvasztott zsírral kenegetjük – árult el néhány szakmai titkot a munka közben a réteskészítő-mester.

A rétestészta kézi húzásához hatan láttak hozzá, majd amikor a hártyavékonyságú tészta már több mint húsz méter hosszúságú lett, a közönség soraiból is bekapcsolódtak a munkába. A rétes almás töltelékét egy jókora edényben állították össze, majd tucatnyian szórták rá az egymáshoz tolt asztalokon kihúzott tésztára.

A rekorder különlegessége, hogy egyben sült ki, ehhez azonban nem óriáskemencét építettek a II. Dél-Alföldi Rétesfesztiválon, hanem egy különleges vonatot állítottak üzembe. A gázfűtéses vonat óránként öt-hat méteres sebességgel haladt végig a pályájára fektetett rétes fölött, amely közben készre sült.

Az óriás rétest eladják, a befolyt összegből pedig a beteg újszülöttek gyógykezelését segítő Szegedi Gyermekszívek Gyógyulásáért Alapítványt támogatják - írja az index.hu.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!