Kultúra

2011.07.11. 17:21

Két hét művészi együttlét

Tizennyolcadik alkalommal rendezték meg Tiszaalpáron a hagyományos képzőművészeti alkotótábort június 27-e és július 10-e között. A nagyközség iskoláját a két hét során közel húsz festő, grafikus és kerámikus „bérelte ki”.

Hraskó István

A művészek a tantermekben alkottak, és esténként itt is tértek nyugovóra. A résztvevők zöme a félegyházi Holló László illetve a budafoki Mészáros László Körből került ki, de érkeztek vendégek a fővárosból és Tokajból is.

A baráti társaság miatt gyűlnek össze évről-évre Alpáron, vagy a nagyközségben új inspirációk érhetik a művészeket? – kérdeztük Török Tamás táborvezetőt, aki már a kezdeteknél is jelen volt.

– Is-is. Mindenki örül, hogy létezik a tábor, és ezáltal van lehetőségük közösségben alkotni. Így csak jobb, mint otthon. Ezenkívül sokan itt próbálnak meg elszigetelődni a nagyváros zajától, és élvezik a csendet, nyugalmat, a szép tájat. Gyakran lemegyünk a strandra, mások fotóznak, ötleteket merítenek a látottakból – mondta a grafikus, aki ottjárunkkor éppen egy csendéletet vitt vászonra krétával.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Két héten át újra művészek alkottak a tiszaalpári iskolában. Képünkön a budapesti Vincze Anna és Török Tamás, a félegyházi Holló Kör tagja
[/caption]

A táborvezetőtől megtudtuk: az előző évekkel ellentétben idén nem választottak központi tematikát, mert sokan kész tervekkel érkeztek Alpárra, azt igyekeztek megvalósítani. De volt olyan művész is, aki a Tisza-parton kapott ihletet. A két hét során készült akvarellek, olajfestmények, kézrajzok, linómetszetek, kerámiák legjavát a helyiek is megtekinthették, szombaton ugyanis a „táborlakók” kiállítást rendeztek az iskolában.

Címkék#Tiszaalpár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!