Kultúra

2011.07.20. 07:29

Bajvívás is lesz a reneszánsz kavalkádban

A hétvégén ismét megelevenedik a reneszánsz kor a szegedi Mátyás téren: a Nándorfehérvári emléknapok programsorozata számos előadással, filmvetítéssel, reneszánsz családi nappal enged bepillantást a kor világába.

mno.hu

A Hunyadi János török fölött aratott győzelmére emlékező rendezvényről tartott keddi sajtótájékoztatón Balogh Dóra, a szervező Alsóvárosi Kultúrház vezetője felidézte, hogy 1456 nyarán a Kapisztrán Szent János vezetésével dél felé vonuló keresztesek megálltak a szegedi ferences rendház mellett, a mai Mátyás téren, így az emléknapoknak a helyszín révén közvetlen kapcsolatuk is van a történelmi eseménnyel.

A programok sora pénteken délután egy előadással kezdődik: Kapisztrán János Nándorfehérvárig vezető életútját mutatja be Zombori István történész, nyugalmazott múzeumigazgató, majd a Duna Televízió 40 perces filmjét vetítik le a csatáról.

Másnap a közönséget a már hagyománnyá vált reneszánsz családi napra várják, amely a Klauzál térről a Mátyás térre vezető zenés, táncos felvonulással indul. Újdonságként az idén már a belvárosban is láthatnak bajvívást az érdeklődők. Az elmúlt években folyamatosan fejlődő szegedi középkori hagyományőrző csoportok közül bemutatkozik az Oroszlánszív Lovagrend, a Hollószárny Lovagrend és a Négy Griff tagjai. Mellettük ott lesz még a szintén szegedi Szabad Vitézi Oskola is, amely egész nap toborzóval várja az érdeklődőket, írja az mno.hu.

A korabeli zenéket a szentendrei Kecskés Együttes, a kecskeméti Renaissance Consort és a Sárkánykönny Dalnoktársulat biztosítja, a Pavane Táncegyüttes pedig tánc-, zászlóforgató és dobos bemutatóval szórakoztatja majd a közönséget.

A legerősebbek az idén is összemérhetik állóképességüket a Ki lesz Szeged Kinizsije? című vetélkedőn, a nap folyamán lesz történelmi totó, apródiskola, vívás, íjászat és lovagi torna is, a legkisebbeket pedig kézműves foglalkozás és Máltai Játszóház várja. A napot a Flame Flowers tűzzsonglőr műsora zárja. A szervezők reményei szerint legalább háromezer vendége lesz a rendezvénynek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!