Kultúra

2011.07.13. 15:59

A fénysebesség többszörösével utazva tekinthető meg

Szegedre méretezett Naprendszer-túraútvonalat készített a Partiscum Csillagászati Egyesület (Pacsi); ezen megismerhetők – a fénysebesség többszörösével utazva – a Naptól a Neptunuszig és a Plútóig szűkebb kozmikus hazánk jellemzői és valós méretei, és a dél-alföldi város látnivalói is az „űrutazók” elé tárulnak.

baon.hu

Több külföldi egyetemi városban már régóta működnek hasonló modellek, amelyeken végigsétálva a valóságban is megérthetők a Naprendszer méretei, a gigantikus távolságok és a bolygók nagysága. Nemcsak az iskolai oktatásban használhatók a hasonló útvonalak, de egyben igazi turistacsalogató látványosságok is. A túraútvonal mentén a későbbiekben a Pacsi el akarja helyezni a bolygók jellemzőit és a méretarányos modelljét ábrázoló táblákat is, írja az MNO.

Emellett hamarosan elkészül és az internetről letölthető lesz egy tájékoztató füzet – a szegedi Naprendszer-túra útlevele –, amelyben az égitestek jellemzői, fényképei mellett látható lesz az útvonal mentén található szegedi nevezetességek leírása is. Szintén letölthető lesz az a hanganyag, amelyet akár mobiltelefonról is hallgathatnak majd a túrázók.

A Naprendszer-túrában szereplő bolygókat és azok Naptól mért távolságait méretarányosan kicsinyítették le. Az érdeklődők az öt kilométer hosszú útvonalon érinthetik az összes bolygót, hogy végül eljussanak a séta végén a Neptunuszhoz, illetve a Plútót is megtalálják.

Az indulási pont, a 110 cm-es napmodell, azaz a Naprendszer középpontja a Móra Ferenc Múzeum előtti parkban található. A sorban következő égitestek – a 0,4 centiméteres Merkúr, a 0,95 centiméteres Vénusz és az 1 centiméteres Föld, valamint a 0,5 centiméteres Mars – még jól látható távolságban, a Tömörkény Gimnáziumig néhány perces sétával is végiglátogatható.

Innen azonban már valóban nagy utat kell bejárnia a vándoroknak, hogy a 11,2 centiméteres Jupitert az Aradi vértanúk terén elérjék, majd ezt követően a Szentháromság utcán haladva a Nagykörút végén a 9,2 centiméteres Szaturnusszal találkozhassanak. Ezt követően a Mátyás téri ferences templomot érintve Alsóváros napsugaras házai között, a Bálint Sándor Emlékháznál érik el a 3,7 centiméteres Uránuszt, hogy tovább haladva, a Pick Szalámigyáron túl, Szeged déli határában, Kecskéstelepen, a Partiscum Csillagászat Egyesület csillagvizsgálójánál a 3,6 centiméteres Neptunusszal érjen véget a séta.

Aki még nem fáradt el kellőképpen a valóságban 4 kilométeres, virtuálisan azonban 4,5 milliárd kilométeres úton, kisétálhat a belvárostól mintegy 5 kilométerre található Szegedi Repülőtérre a Plútó 0,2 centiméteres modelljéhez. Az egyesület célja a csillagászat népszerűsítése, iskolai és iskolán kívüli oktatásának támogatása, valamint az amatőr csillagászok segítése.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!