Kultúra

2011.06.23. 07:04

A trezor titka- a Móra-múzeum aranykincseinek kiállítása a Múzeumok Éjszakáján

Kizárólag egy estére, a Múzeumok Éjszakájára nyílik ki a Móra Ferenc Múzeum trezorja: csakis ekkor láthatja a nagyközönség a múzeum kivételes aranykincseit. Bemutatásra kerülnek különleges, ékkövekkel kirakott ókori ékszerek, szíjvégek és lószerszám-díszek. Az aranyleletek mellett ritkaságnak számító pénzérméket, Tömörkény István aranytollát és egy Kossuth-arcképet ábrázoló miniatűr nyakkendőtűt is láthatnak a látogatók.

szeged.hu

Június 25-én csakis egy éjszakára nyílnak meg a Móra Ferenc Múzeum trezorjának ajtajai. Az értékes aranykincseket bemutató kiállításon a nagyközönség megcsodálhatja a Nagyszéksóson feltárt aranylelet ritkaságnak számító darabjait: az V. század környékéről származó, zománc- és féldrágakő-berakásokkal díszített csatokat, nyakpereceket, szíjvégeket, lószerszám-díszeket és különböző aranylapokat, írja a szeged.hu.
A múzeum gazdag numizmatikai gyűjteményének kincseit is bemutatják a Múzeumok Éjszakáján: kivételes római és bizánci pénzérméket, valamint Károly Róbert, Mátyás király, Mária Terézia és Ferenc József idejéből származó érméket is láthat a közönség. A tárlat érdekessége az az aranyérem, melyet 1883-ban adtak ki Ferenc József szegedi látogatásának tiszteletére. A magyar pénzverés történetét szemléltető kiállítási anyag egészen a huszadik századig kalauzolja a látogatókat: az 1950-es, 60-as, 70-es években kiadott emlékérmeket is kiállítanak majd.
Az egyedi tárlat további különlegességeket is tartogat: bemutatják például azt az aranytollat, melyet Tömörkény István írói jubileumának tiszteletére vehetett át, valamint láthatunk majd egy ritkaságnak számító, Kossuthot ábrázoló miniatűr nyakkendőtűt is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!