Kultúra

2011.04.20. 14:29

Kijutott Cannes-ba a Csicska

Az idei cannes-i filmfesztiválon az egyetlen magyar alkotás Till Attila Csicska című rövidfilmje lesz. Az állami támogatás nélkül készült rabszolgasztori ugyanott mutatkozik be a világ előtt, ahol George Lucas, Jim Jarmusch, Spike Lee és Sofia Coppola karrierje kezdődött. A filmet tavaly november elején forgatta a népszerű műsorvezető Bugacon.

baon.hu

Till Attila Pánik című nagyjátékfilmje után most egy mindössze 26 perces kisfilmet készített, amelynek címe – Csicska – elárulja a témát is. – A produkció az úgynevezett csicskatartásról szól, ami sajnálatos jelenség a mai Magyarországon – nyilatkozta a Baonnak a népszerű showmen. – Nevezhetjük modernkori rabszolgatartásnak is. A csöves, hontalan embereket, akik nem tudnak elhelyezkedni, eladják olcsó pénzért munkásnak. Később derül ki, hogy rabságba kerülnek: dolgozniuk kell ételért, vízért, nem kapnak semmi fizetséget, de nem is hagyhatják el a munkahelyüket. Ez a jelenség a rendszerváltás után tűnt fel, az elmúlt húsz év sajnálatos "vívmányai" közé tartozik. Sajnos azt bizonyítja, hogy a morál kaotikusabb most, mint régen. 

A drámai szociofilmet egy bugaci tanyán forgatták, bár a sztrorinak semmi köze sincs a Bács-Kiskun megyei pusztához. – Találtunk egy olyan tanyát, ami 1830-ban épült, nagyon megtetszett nekünk, és idális helyszínnek bizonyult a forgatáshoz. A profik mellett amatőrökkel is együtt dolgoztunk, az ilyen típusú filmet ugyanis nem lehet csak hivatásos színészekkel készíteni. A filmben szereplő családban három gyerek van, Haczka Márk, Haga László, Lakatos Laura. Ők a Hűvösvölgyi gyermekotthon lakói. A csicskát Szitás Balász alakítja, a kiskunfélegyházi Tarjányi Zoltán és a bugaci Bodnár Mihály is szerepet kapott a filmben.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Tilla kollégái körében a bugaci forgatáson
[/caption]

A mindössze nyolcmilliós költségvetésből, állami támogatás nélkül készült filmet nem túl nagy reményekkel nevezték be a cannes-i filmfesztiválra. –Stalter Judit (Laokoon Film) a film forgatása alatt egy külföldi produceriskolában képezte magát, így ő idén januártól csatlakozott a produceri csapathoz azzal, hogy a film utóéletét gondozza. Amikor elkészült a film, együtt elmentünk Petrányi Vikihez (Mundruczó állandó producere és alkotótársa), és tanácsot kértünk tőle is. Tetszett neki a film, és ő javasolta, hogy próbálkozzunk Cannes-nal, hátha beveszik, sosem szabad lejjebb adni – nyilatkozta az origo.hu-nak Tilla.

– Miután bekerült a film, beszélgettem Mundruczó Kornéllal, és ő azt mondta, hogy nyugodtan elhihetjük, hogy ezek szerint működik a film, mert körülbelül tizenöt-húsz ember megnézi ilyenkor Párizsban, akik véleményezik, szavaznak róla, mielőtt beválogatják. Mivel már másfél hónapja tudjuk, hogy bent vagyunk, ez azt jelenti, hogy sok kétség nem volt. Óriási volt a meglepetés, hisz én nem ezt a szintet lőttem be. Azt beszéltük, hogy egy Szarajevó milyen jó lenne. Már az is egy olyan csúcs, hogy három kört futottunk volna a ház körül örömünkben. Ettől egy kicsit zavarban vagyunk...
szólj hozzá: Till Attila: Csicska - trailer

 

 

Címkék#mozi#bugac

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!