Kultúra

2011.04.26. 09:21

Két kecskeméti film versenyzik a Szemlén

Önálló kategóriában versenyezhetnek az animációs filmek az idei Filmszemlén. A május 5-e és 8-a között megrendezett eseményről a Szemle szervező bizottságának tagját, Ulrich Gábor kecskeméti animációs rendezőt kérdeztük.

Rákász Judit

– A korábbi években az animációs alkotások a kisjátékfilmek versenyprogramjában – általában szerény eséllyel – indulhattak, valamint az előző évi Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) nyertes filmjeiből összeállított válogatásban, az ú.n. informácós vetítéseken szerepelhettek.
Az önálló megjelenés régi igény volt a Magyar Filmművészek Szövetsége Animációs Szakosztályának részéről. A szövetség vezetősége engem bízott meg azzal, hogy képviseljem az animációsokat a szemlebizottságban.

A finanszírozási nehézségekkel küszködő, a korábbinál rövidebb és szerényebb keretek között megtartott Szemlére idén 60 hazai animációs filmet neveztek. Több mint 40 került be az információs, a kiemelt információs és a versenyprogramba. Utóbbiban két kecskeméti vonatkozású film lesz: az Ára 2,70 Ft (Ballai Tóth Roland filmje) és a Gondolatok a pincében (Tóth Roland alkotása).

Szoboszlay Péter: 100 éve történt – A világot jelentő deszkák és Richly Zsolt: Kőműves Kelemen című filmje a Magyar animáció mesterei kategóriában lesz látható. Mind a négy alkotás a Kecskemétfilm Kft. produkciójában készült.
Ulrich Gábor: A hentes zsebrádiója című, a közelmúltban a Magyar Filmkritikusok Díjával jutalmazott filmje összeférhetetlenség miatt nem szerepel a Szemlén. Az írott szabályok között nem szerepel erre vonatkozó passzus, az alkotó döntése volt, hogy nem nevezi a filmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!