Kultúra

2011.04.26. 20:50

Hármas csillagot fedeztek fel a magyarok

Magyar csillagászok – köztük Borkovits Tamás, a bajai csillagvizsgáló munkatársa – egy különleges, triplán fedő hármas csillagot fedeztek fel a Kepler űrtávcsővel.

Gál Zoltán

A két éve folyó program korábban soha nem látott pontossága révén valóságos fordulatot hozott a csillagok kutatásában. Ezernyi újabb bejelentés történt a Kepler űrtávcsővel folytatott kutatások során. A felfedezés közlését a tekintélyes Science magazin is elfogadta.

A Derekas Aliz (ELTE Csillagászati Tanszéke, MTA Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézet), Kiss László (az utóbbi kutatóintézet), valamint Borkovits Tamás (bajai csillagvizsgáló intézet) nevével jelzett 44 fős kutatócsoport – melyben további 7 magyar csillagász szerepel Kiss László Lendület-csoportjából – kimutatta, hogy a szakirodalomban mindmáig teljesen ismeretlen csillag egy olyan hármas rendszer, melyben egy vörös óriáscsillag körül egy vörös törpékből álló kettős csillag kering. A felfedezést az tette lehetővé, hogy a vörös törpecsillagok 45,5 naponként eltűnnek a vörös óriáscsillag mögött.

Címkék#Baja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!