Kultúra

2011.03.03. 09:05

Megelevenedik a medveszelídítő Naum a Móra-múzeumban

Megelevenedik a medveszelídítő Szent Naum egyik csodája a szegedi Móra Ferenc Múzeumban. A bájos csodajelenet a napokban elkészült és a közgyűjteményben péntektől látható aranyozott asztali kereszten követhető nyomon.

szeged.hu

Az Ötvös Nagy Ferenc által alkotott új kereszt az Ohridi Szent Naum magyarországi kultuszáról szóló kiállítás műkincsei közé kerül be. A patinás alkotást március 4-én, pénteken délután 3 órakor mutatják be a nagyközönségnek. A Szent Naum-tárlaton közel hetven szentábrázolást, ikont láthatnak az érdeklődők. Naum a 9. században folytatott térítő tevékenységet a Kárpát-medencében, írja a szeged.hu.
Az aranyozott kereszt egyik ábrázolásán elevenedik meg az ökör és a medve küzdelme. A medvejelenet Naum egyik csodatette. Egy paraszt szántott a mezőn a két ökrével. Ekkor megjelent egy medve és felfalta az egyik ökröt. A paraszt hatalmas félelmében Naumhoz imádkozott, aki megjelent neki és megszelídítette a medvét. A szelídítés olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy a paraszt az elpusztult ökre helyébe be tudta fogni a medvét és így tovább dolgozhatott.
A történet természetesen jelképes. A medve a sötétség szimbóluma, a középkori Balkánon gyakran a pogányságot jelképezte. Az ökör az áldozatiság, az anyaság és a továbbélés szimbóluma. A csodajelenet értelmezése szerint a „sötét”, a gonosz jóvá változtató, hiszen a medve Szent Naum segítségével a végén "ökörré" lett. [caption id="" align="alignleft" width="334"] forrás: szeged.hu
[/caption]
A március 20-ig megtekinthető Naum-kiállítás képet ad a régi magyarországi Szent Naum-ábrázolásokról; a látogatók számos 18. századi ikont és metszetet csodálhatnak meg. A kiállítás előkészítői felkértek kortárs egyházművészeket, ikonfestőket is, hogy készítsenek Szent Naum-ábrázolásokat, így különböző technikákkal készült, modern ábrázolások is jelen vannak a különleges hangulatú tárlaton. A kortárs kollekció része lesz az Ötvös Nagy Ferenc ötvösművész által alkotott aranyozott kereszt is. [caption id="" align="alignleft" width="334"] forrás: szeged.hu
[/caption]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!