Kultúra

2011.02.10. 11:56

Polgármesteri munkájával is szeretné megszolgálni a bizalmat

Tizenkét évnyi parlamenti képviselőség után választotta polgármesterré az őszi önkormányzati választáson a bajai voksolók többsége. Viharos jelöltállítási folyamat után vette át párttársától a tisztséget, a képviselő-testületben valamennyi egyéni körzetben listájuk jelöltje kapott bizalmat. Zsigó Róbert lapunknak nyilatkozva elmondta: nehéz évre számíthat a város, a hónap végén elfogadandó, takarékos költségvetés elkészítésénél sok a bizonytalanság. Egyebek mellett a halászlé fesztivállal kapcsolatos teendőiről és tervéről is beszámolt.

Kubatovics Tamás

– Mikor gondolta először, hogy Baja polgármestere lesz? Illetve mikor került ez szóba a pártban?
– Valamikor az országgyűlési választás második fordulója után. Sokat gondolkodtam, hogy vállaljam-e. Nálunk az országos választmány határozza meg a jelöltállítás menetét és ez május végén, június elején kezdődött. Aztán a megfelelő szervek döntéseinek következtében a Fidesz-KDNP jelöltje lettem.

– Ősszel - kisebb részvételi arány mellett – kevesebb voksot kapott, mint tavasszal. Milyen érzékeseket keltett ez önben?
A választási részvételi adatok vizsgálata nem az én dolgom. Vannak, akik ezt megteszik. Engem ''98-ban úgy választottak meg Baján és térségében parlamenti képviselőnek, hogy nem voltam bajai, Bácsalmáson, egy másik választókerületben éltem. Megválasztásom után végigjártam minden intézményt, majdnem minden céghez elmentem bemutatkozni, megismerni a problémákat. Akkor egy ismerősöm azt mondta: igazán csak akkor leszek az emberek képviselője, ha újraválasztanak. Most nem teljesen ugyanez a helyzet, de a polgármesteri munkámmal is szeretném megszolgálni a bizalmat. Voltak, akik a jelöltállítás időszakában nem értettek egyet a döntéssel. Őket is a munkámmal szeretném meggyőzni. Meggyőződésem, hogy összefogásra van szükség.

– Hivatali gyakorlattal nem rendelkezett. Nem volt önben félsz?
Félsz mindig van bennem, amikor új feladatot vállalok. Ez viszont motivál is. Képviselői munkámban hozzám tartozik tizenegy település, elég sok kapcsolatom volt fogadóóra ügyekben, képviselői javaslatok készítése kapcsán a polgármesterekkel, jegyzőkkel. Nem volt teljesen ismeretlen számomra az önkormányzati világ, voltam helyi képviselő is.

– Gondolt már a bajai polgármester legkellemesebb, júliusi kötelezettségére?  Öné az ünnepélyes tűzgyújtás joga.
Gondoltam már rá, és nem vagyok biztos benne, hogy a polgármesternek kell tüzet gyújtania. Konkrétan még nem került szóba a dolog, de lehet, hogy én ezen változtatnék. Annyi tiszteletreméltó ember van a városban, aki életművével bizonyította, hogy érdemes az elismerésre. Egy ilyen nagy ünnepen nem biztos, hogy nincsen jobb, méltóbb személy erre a valóban szívmelengető feladatra.

– Mostanában kevésbé ünnepiek a teendők, hiszen a költségvetés tervezésének ideje van. A koncepcióban 3,8 milliárd forintos hitel szerepelt...
Február 24-én tárgyalja a testület az idei költségvetést. Nem egyszerű az önkormányzat helyzete, pénzügyileg több tekintetben sem. Nagyon nagy feladat lesz, hogy megoldjuk a meglévő problémákat. Gondolok például a fejlesztésre felvett hitelforrások idén kezdődő törlesztésére, ami egy hosszabb periódus kezdete. Működési problémáinkat is orvosolnunk kell és éppen ez az az időszak, amikor az előző évek fejlesztései ezek átgondoltságának, előkészítettségének hiányosságairól külön interjúban is beszélhetnék  meglehetősen nagy terhet rónak ránk. Ezeket meg kell oldanunk. Hitem szerint, nem lehet csupán egyetlen évre tervezni a költségvetés elfogadásával. A következő évek stratégiájának megfelelően kell cselekednünk. A kampányban azt mondtam: azt szeretnénk elérni, hogy Baja legyen a legsikeresebb város a következő tíz év munkája során. A 2007-13 közötti uniós fejlesztési ciklus a végéhez közeledik, ráadásul az előző nyolc év kormányzatai más prioritások alapján osztották szét a fejlesztési forrásokat. Ezek kifogyóban vannak, viszonylag kevés forrás maradt. Most kezdődik az EU-ban a 2014-20-ra szóló fejlesztési ciklus tervezése, a prioritásokról, feltételekről, keretekről folynak a tárgyalások. Meggyőződésem, hogy az önkormányzat legfontosabb feladata, hogy a ránk maradt fejlesztéseket befejezzük. Ki kell javítanunk az előkészítésben elkövetett hibákat. Úgy kell elkészíteni a 2011-es költségvetést, hogy az új uniós ciklus kezdetére rendelkezzünk mozgástérrel és világos fejlesztési célokkal. Szerintem olyan fejlesztéseknek kell indulniuk, amelyek a város számára hasznot hoznak. Nekem is sok ötletem lenne, hogy mit kellene fejleszteni, hiszen sok minden hiányzik, de az elsőszámú prioritásnak annak kell lennie, hogy mi hoz hasznot a városnak, a bajai embereknek. Szerencsés véletlen folytán az a 10 éves bajai fejlesztési ciklus, amikről a kampány idején beszéltünk, egybevág az uniós fejlesztési időszakkal.  Nehéz év lesz 2011, a költségvetés pedig takarékos. Talán furcsán hangzik egy politikus szájából, de 20 év tapasztalata alapján úgy vélem: Baja nem engedheti meg magának, hogy csak választási ciklusokban gondolkodjon. Ha nem tudnunk megegyezni, pénzügyi mozgásteret teremteni és világos fejlesztési irányvonalat mutatni egy évtizedre, akkor nem lehetünk sikeresek. Választási ciklusban gondolkodni labilis állapot, négy év alatt a legjobb képességű polgármester, a legnagyobb összefogással működő testület és a legjobb hivatal sem tud eredményeket felmutatni. Ahhoz hosszabb ciklus szükséges. Mi Baja jövőjét szeretnénk megalapozni, majd sikeressé tenni.

– Az előző ciklussal, illetve az uniós támogatású fejlesztésekkel kapcsolatban ön és a városvezető társai is kritikus megjegyezéseket tettek az utóbbi hónapokban. Melyeket tartják presztízsberuházás(ok)nak?
Költségvetési szempontból közelíteném meg az ügyet. Az előző évek fejlesztései kívánnivalót hagynak maguk után. Noha a kampány idején a sajtóban sokszor úgy voltak elkönyvelve mintha azokon már túl lennénk. Sokkal könnyebb egy előterjesztést készíteni és beleírni az önrészként vállalt összeget, mint a pénzt előteremteni és kifizetni a számlát. Több problémára is fény derült az utóbbi négy hónapban. A Belváros rekonstrukciójából hiányzik pénz, a magas partfal megerősítéséhez a 400 milliós önerőn felül további több tízmillió forint szükséges. Ezek nagyrészt a nem elég alapos előkészítésből következnek. Ezeket a kemény pénzügyi kérdéseket is orvosolnunk kell a 2011-es költségvetésben. Nem lettek jó gazda módjára kezelve ezek a fejlesztések. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Zsigó Róbert
[/caption]

– Nem gyengíti a kritikák súlyát, hogy a frakció fele az előző ciklusban is a testület tagja volt? 
 Amit említettem, az nem kritika, hanem tény. Hiányzik a beruházásokból a pénz, mert nem volt megfelelő az előkészítés. Most is látszik, akkor is látszott, hogy a megvalósításhoz kevés, amit a város vállalni tudott. Fontosnak tartom a városvezetők közti munkamegosztást. Most közös egyeztetések és mérlegelések alapján döntünk. Az előző ciklusban polgármester úrhoz tartozott a fejlesztések ügye, és a város által létrehozott céggel zajlott az előkészítés. Az is egy választható alternatíva volt, de most más a helyzet.

– Kanyarodjunk vissza költségvetéshez. A tervben 2 milliárd forint volt a működési hiány.
 Minden nap próbáljuk megtalálni a takarékoskodási lehetőségeket. Nem lesz egyszerű a helyzet, de azt mondjuk: ami a költségvetésben szerepelni fog, az segít a városnak kilábalni a jelenlegi helyzetből. Nem akarok az előző ciklusról, ciklusokról ítéletet mondani, ez távol áll tőlem. Nem azért tartanak, hogy a korszakokról véleményt mondjak, hanem azért, hogy megoldjam, megoldjuk a meglévő problémákat. Szigorú döntéseket kell hoznunk, és be kell azokat tartanunk, tartatnunk!

– Például mire nem jut? A közalkalmazotti juttatások egy része inogni látszott a koncepcióban .
 Az önkormányzat minden kötelező feladatát el fogja látni. Nagy vonzáskörzettel rendelkezünk, sok önként vállalt feladatot is teljesítünk, de mindenhol takarékoskodni fogunk.

– Lesz olyan önként vállalt feladat , amiről lemond a város?
 Ezekről a kérdésekről még tárgyalunk. A kormányzatban folyik a gondolkodás a közoktatás, az egészségügy rendszerének átalakításáról. Ezért egy kicsit bizonytalanabb a helyzet a szokásosnál. A működést racionalizálni kell, ebben még nem tudunk minden információt...

– Még ön sem?
 Még én sem. Nem lesz olyan része a költségvetésnek, ami mögött ne lenne hosszútávú koncepció. A költségvetés a közösség jövőjét fogja szolgálni.

– Szinte örök téma a megyei jogú város cím. Ez tavasszal és ősszel is szóba került, utána viszont csönd lett.
 Talán nem volt a hivatalba lépésem óta olyan nap, amikor nem foglalkoztam a témával. Ez egy olyan ügy, amit nem szabad elkapkodni, mert eredményesebbek lehetünk, ha szövetségeket kötünk, és jól előkészítjük az ügyet. Ez időbe telik. Remélem, sikerül úgy előkészíteni, hogy nagy eséllyel indulhatunk. De többet inkább nem mondanék.

– Van önben hiányérzet az eltelt négy hónap kapcsán?
- Mindig igyekeztem tartani a kapcsolatot az emberekkel a képviselői munkámban. A tizenkét év alatt figyeltem rá, hogy elérhető legyek, ami jogos választói elvárás. Talán az utóbbi hónapokban erre kevesebb idő jutott. Tartottam fogadóórákat, találkoztam sok emberrel, csak én a kritikai észrevételeket is szeretem megismerni. Amikor az ember hivatalban van, egy idő után belterjessé válhatnak az információi, talán nem is mindig őszinte véleményeket hall és úgy nehéz jól dolgozni. A költségvetés elfogadása után több időt szeretnék szánni a személyes találkozókra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!