Kultúra

2011.01.24. 18:38

Az írásbeli megvolt, közeledik a szóbeli

Szűk három hetük maradt a nyolcadikos diákoknak eldönteni, mely középfokú intézményekbe nyújtják be jelentkezési lapjukat. Megyeszerte ötezren írtak egységes, központi írásbeli felvételit.

Popovics Zsuzsanna

Pénteken a hatosztályos, szombaton a négy évfolyamos képzésre jelentkezők adtak számot tudásukról. Bács-Kiskun Megyében több mint 4900, nyolcadik évfolyamos tanuló nyújtja be februárban jelentkezési lapját valamely középfokú intézménybe – tájékoztatott Pósfai Péter közoktatás-szakmai elnökhelyettes, az Oktatási Hivatal részéről.

A felvételin nem hagyományos tantárgyi teszteket kaptak a diákok, hanem matematikai és anyanyelvi készségeikről és képességeikről kellett számot adniuk.

A felvételi rendszerében a hat évfolyamos gimnáziumi képzésben 9 intézmény 13 tanulmányi területet hirdetett meg a megyében. A nyolc évfolyamos gimnáziumi képzésben 7 intézmény 7 tanulmányi területet hirdetett meg. A 9. évfolyamra történő beiskolázásra 54 intézmény, több mint 340 tanulmányi területe közül választhatnak a mostani nyolcadikosok. A tavalyi adatokhoz képest nincs jelentős változás a fenti adatokban.

Megyeszerte 32 intézménynek van olyan tanulmányi területe, amelyre kizárólag az általános iskolai tanulmányi eredmények alapján veszik fel a jelentkezőket, vagyis nem tartanak külön felvételi vizsgát. A tavalyi évhez képest ez körülbelül 15 százalékos növekedést jelent.

A központi írásbeli vizsga eredményéről a vizsgát szervező középfokú iskola február 10-éig közvetlenül tájékoztatja a vizsgázókat. A diákok az eredmények ismeretében nyújthatják be jelentkezéseiket. Az általános iskolák február 18-áig továbbítják a tanulói jelentkezési lapokat a középfokú iskoláknak. A szóbeli vizsgák országszerte február második felében kezdődnek.

Ezek is érdekelhetik