2010.12.15. 22:31
Világbajnoki ezüstérmet szerzett a mestercukrász
Ha nem az első napon kell bemutatkoznia a nemzeti válogatottnak, akkor akár aranyat is kaphattunk volna. Az első napon ugyanis a zsűrinek nincs még viszonyítási alapja, és óvatosan pontoz – ez a véleménye Birkás Gábor mestercukrásznak, aki a nemzeti szakácsválogatott tagjaként ezüstéremmel tért haza a novemberben megrendezett Culinary World Cup 2010 – Luxembourg Gasztronómiai Világbajnokságról.
A kiskőrösi származású, Kecelen élő, a soltvadkerti Korona cukrászdában dolgozó szakember, a Varga Károly vezette csapat által elkészített harmadik fogásért, a desszert elkészítéséért felelt. A versenyfeladat kiválóan sikerült. A 105 adagnyi kajszibarackos Rákóczi-túrós, mákos lütyü, a csokoládés variáció áfonyás körtével és áfonyás sorbettel ugyanis elfogyott. A világbajnokságra látogatók vásárolták meg.
Hogy milyen a jó sütemény? Az alapanyagon nem szabad spórolni, a gyártási technológiát be kell tartani – hangsúlyozza a cukrász, akinek dédelgetett álma az, hogy két év múlva részt vehessen az erfurti szakácsolimpián. Amikor arról kérdezem, hogy a szakismereteit tovább adná-e a következő generációnak, igennel felel. Bár megjegyezte: szívesen tanítana, ha hívnák, de csak olyan diákokat oktatna, akik valóban tanulni akarnak. Vallja ugyanis, hogy csak a szakma iránti alázatossággal, szorgalommal lehet megszerezni a mesterségbeli tudást. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Birkás Gábor mestercukrász
[/caption]