Kultúra

2010.12.02. 21:38

Díjazták a fesztiválokat

Kiváló minősítést kapott Kecskemét két fesztiválja, a tavalyi KAFF és az idei Csiperó, hivatalos nevükön a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál, az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozó, valamint a Bajai Halfőző Fesztivál. A XII. Népzenei Találkozó és a XXV. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál jó minősítéssel zárta a megmérettetést.

Munkatársainktól

Fotós: BANCZIK ROBERT

– A kiváló szinttől kizárólag forráshiány választotta el az utóbbi két rendezvényt – mondta csütörtökön, a városházán tartott sajtótájékoztatón Bak Lajos, a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ igazgatója, aki egy személyben képviselte ennek a két fesztiválnak a szervezőit és a minősítést végző szakmai intézőbizottságot, melynek három munkatársával együtt tagja. Elmondta: Magyarország a fesztiválok fővárosa, országosan évente több ezer program fut ilyen név alatt.

– A minősítés során a bizottság tagjai teljes mélységében átvilágították a fesztiválok szervezését, költségvetését, a fellépők szakmaiságát, de még a befogadó város csatlakozó szolgáltatásait is. A rendkívül átfogó vizsgálat minden esetben többnapos munkát jelentett – tájékoztatott Bak Lajos.

A rangos elismerésről Mikulás Ferenc, a KAFF alapítója elmondta: tavalyi rendezvényük közel 5 ezer vendégéjszakát generált, 18 ország ötszáz résztvevője volt jelen, és 50 év animációs fejlődését mutatta be. A szakmai grémium ezek mellett kiemelte az egyediséget, a rangos résztvevőket és a színvonalat is.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A tavalyi KAFF-on tizennyolc ország képviseltette magát
[/caption]

Farkas Gábor, a Csiperó alapítója pedig elárulta: amellett, hogy megtisztelőnek veszi a minősítést, ő enélkül is meg volt arról győződve, hogy gyermektalálkozójuk kiváló.
– Kétezer fiatalt mozgatott meg az idei Csiperó. A minősítést végző szakemberek meggyőződtek a rendezvény igen sokrétű sikeréről. Nem tudták például megállapítani, hogy pontosan kik a szervezők, végül azt írták: az egész város magáénak tekinti a Csiperót, és részt is vesz benne – mondta Farkas Gábor.

A jó minősítést kapott tavalyi XII. Népzenei Találkozóra hatezren voltak kíváncsiak, a kísérőrendezvényeken további ezerötszáz főt regisztráltak. Az idei XXV. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál legfőbb erényeként pedig a helyi erők összefogását emelték ki az értékelők.

A minősítéseket két évig, vagy a két következő fesztivál megrendezésén használhatják a szervezők, azután újból jelentkezni lehet a felmérésre. A bábfesztivál és az idei Kodály-fesztivál minősítése jelenleg folyik.

Kiváló minősítésű lett a Bajai Halfőző Fesztivál. Az erről szóló dokumentumot a Fesztivál Szövetség közelmúltban rendezett tanácskozásán vette át a Baja Marketing Kft. vezetése.
– Tavaly a tizenötödik halászléfőzésre kértük a minősítést, mert tudni szerettük volna, hogy a szakmai zsűri felfogása szerint milyen értékeket képvisel a rendezvény. Elnyertük a kiváló minősítést, amit három éven át használhatunk. Egy éven belül ez a második fontos díj, hiszen tavaly az Alföld Turizmusáért díjat kaptuk meg – fogalmazott Bócsa Barnabás ügyvezető igazgató tegnapi tájékoztatóján. Hozzátette: sokak munkáját ismerték el ilyen módon, néhány év alatt áldozatos munkával a városnak és a bajaiaknak szereztek elismerést.

A szakmai szövetség adatai szerint Magyarországon évente 3500-3700 fesztivált tartanak, ezek alig tizedét ismerik el. Ez a titulus pályázatok esetén jelenthet előnyt, ahogy erről több ízben szó esett a szakmai szervezet és a kormányzat illetékesei között évek óta folyó egyeztetéseken. Speciális, gasztronómiai, folk- és művészeti fesztiválok szervezőinek adták át a minősítéseket. A gasztronómiai kategóriában a bajai mellett a rácalmási tökfesztivál és a szegedi borfesztivál is kiválóra minősült. Huszonhattal nőtt a minősített fesztiválok száma, ami így elérte a százat.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Minden bajai szereti a halászlevet
[/caption]

Dobos Edit, a Baja Marketing Kft. ügyvezető-helyettese szerint sokan azt hitték 2008-ban, amikor átvették a halászléfőzés szervezését, hogy vége lesz a rendezvénynek. Ezzel szemben egy sikeres koncepcióváltással sikerült továbblépni. A rendezvényt minősítő szakemberek aprólékosan és szakmai szempontok alapján vizsgálták és értékelték a rendezvényt, egyebek mellett egyediségét, programjait, beágyazottságát és rangrejtve a részt vevő asztaltársaságok véleményét is kikérték.
Csupán kisebb kritikai megjegyzéseik voltak, így például javasolták jeltolmács bevonását, valamint a gasztronómiai, vendéglátói szakmai útkeresés segítését a halfogyasztás elterjesztésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!