Kultúra

2010.11.18. 21:32

Srácok, ki volt „Alex Rose”?

A híres betyárokról – közöttük természetesen Rózsa Sándorról – készített zenei albumot egy félegyházi együttes, a Széljáró Balladás. A CD-n keveredik az ősi és a modern hangzásvilág.

Hraskó István

Vajon érdekli-e a mai tinédzsereket a 19. század magyar banditáinak romantikus-kegyetlen világa? Tudják-e, például, hogy ki volt valójában Rózsa Sándor, aki nemrég egyébként valóságos „sztárrá” avanzsált? Fesztiválokon rendszeresen lehet látni bulizókat, akik a bajszos betyár arcmásával díszített, Alexander Rose feliratú pólóban nyomulnak...
– Én úgy vettem észre, hogy a mai embereket, így a fiatalokat is megérinti ez a téma. A betyárok világa számunkra misztikus, népi hősöket vélünk felfedezni bennük, noha azért ne feledjük, hogy köztörvényes bűnözők voltak – mondja az együttes művészeti vezetője, Vas László.

A betyárok korát bemutató lemez ötlete a gitáron játszó Sövény Tibor színművésztől származott, aki hosszú éveken át gyűjtötte a róluk szóló történeteket. Majd csatlakozott hozzá Vas László (gitár, ének, hosszúfurulya, doromb), Nagyapáti Anita (ének, akusztikus basszusgitár) és Pázmándi Judit (ének, ritmushangszerek, hegedű). A szövegek átdolgozása és a hangszerelés után összeállt egy zenés műsor, melyben szerves egységet alkotnak az elmondott prózai szövegek, az elénekelt balladák, a siratóénekek, a rabénekek és a zene.

– A balladák dallamát változatlanul hagytunk, csak a hangszerelésen változtattunk. Azaz nem köcsögdudával, citerával vagy tárogatóval kísérjük az éneket, hanem mai hangszerekre, így például gitárra, basszusgitárra, ritmushangszerekre ültettük a dalokat. Ezt egészíti ki a honfoglalók által is használt hosszúfurulya, melynek hangja egyből századokkal repít vissza a múltba. Az előadásban tehát keveredik a régi és a modern hangzásvilág, ezzel kívánjuk közelebb hozni a témát közönséghez – összegez Vas László.

Az idén összeállt, Széljáró Balladás nevet felvett formáció eddig néhányszor adta elő a műsort, de szeretnének minél több rendezvényre, iskolába eljutni, hogy felvillantsák történelmünknek ezt az érdekes szeletét. Tíz feldolgozott betyárballadájuk pedig hamarosan CD-n is megjelenik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!