Kultúra

2010.09.24. 17:53

Szezon utáni nyitás

Közel 200 millió forintos idegenforgalmi fejlesztés zárult.

Kubatovics Tamás

Neve nincs, de kagylónak emlegetik a Sugovica partján felhúzott épületet, melyet csütörtökön délután adtak át hivatalosan. Egy csaknem 200 millió forintos – 82 milliós uniós támogatást élvező – beruházás során három helyen nőttek ki épületek a földből: a Sugovica torkolatához közel, a volt csúszda helyén és a Nagy-Pandúr-szigeten.

– Rengeteget beszélünk a bajai turizmusról. Ez az épületegyüttes és maga a projekt fontos kiindulópont lehet. Bár Baján javultak egyes idegenforgalmi mutatók, mint például a vendégéjszakák száma, de szükség van a továbblépésre. Amennyiben a magas partfal megerősítése után lehetővé válik a Sugovica teljes revitalizációja és kotrása, akkor az nagy lépés lehet a város idegenforgalmában, és majd visszatekinthetünk erre a beruházásra – fogalmazott avatóbeszédében Révfy Zoltán. A polgármester felidézte, hogy az uniós fejlesztési ciklus elindulásakor szerettek volna turisztikai programot benyújtani, és a Baja vízi kapuja volt egyik első, támogatást elnyerő projekt, melyben a vízi turizmus több ágának fejlesztését célozták meg.

Jövő nyáron már a most átadott épületek és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások fogadják a városba vízen érkező vendégeket. Nem őszi nyitást terveztek, hiszen az eredeti elképzelés szerint június elejére kellett volna elkészülnie az építkezésnek. Erről is szólt a tavaly november végén kötött vállalkozói szerződés, melyet az év során módosítani kellett.

Gyurákovics Imre, a városháza illetékes munkatársa érdeklődésünkre elmondta: az időjárás nem volt kegyes a munkálatokhoz, hiszen a tél, majd az áradás is akadályozta a munkálatokat, ezért kétszer változott a teljesítés határideje, majd a július közepétől zajló műszaki átadást követően kapta meg az épület hasznosítását a Baja Marketing Kft. A társaság pályázaton választotta ki az üzemeltetőt, a kagylóban várhatóan két héten belül nyithat meg a vendéglátóhely. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Szokatlan a kagyló forma, részben újak a szolgáltatások: alul raktár, felül vendéglátóhely
[/caption]

A kagyló a strand használóinak kínál majd vízijármű-kölcsönzési lehetőséget, hiszen kenuk, kajakok, vízibiciklik kerültek raktárába, az emeleten üzemel a vendéglátóhely. A Türr- emlékmű szomszédságában lévő kajakosház harmadát elbontva alakították ki a dunai fogadóállomást, mely kávézójával, ajándékboltjával hivatott kiszolgálni a hajóval érkezőket.

A Nagy-Pandúr-szigeten pedig a Kalap közelében elsősorban a túrázók számára alakítottak ki boltot, vizesblokkot és strandfelügyelői posztot. A három bázis között vízitaxi vethet hullámokat a Sugón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!