Kultúra

2010.08.28. 08:30

Járműipari szaktekintély az új rektorhelyettes

Dr. Palkovics Lászlót, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagját, egyetemi tanárt választotta stratégiai rektorhelyettesnek csütörtökön a Kecskeméti Főiskola Szenátusa. Az intézmény szakmai fejlődéséért felelős a jövőben az új vezető.

Barta Zsolt

A posztra kiírt pályázatra a nyertesen kívül dr. Hufnágel Levente, az MTA főmunkatársa is jelentkezett. Ő a jövőben a kertészeti karon vesz részt a szakmai munkában.

Dr. Danyi József rektor lapunknak elmondta, hogy azért döntöttek Palkovics professzor mellett, mert ma ő az ország járműipari képzési -és fejlesztési terület egyik legismertebb, legfelkészültebb szakembere. A műszaki karon pedig a jövőben járműgyártási képzést indítanak. Ezt segíti elő majd az új rektorhelyettes, aki korábban is gyakran megfordult Kecskeméten.

Ő ugyanis a kecskeméti gyárral is rendelkező Knorr-Bremse cég magyarországi Kutatási és Fejlesztési Központjának az igazgatója. Dr. Palkovics még nem volt 30 éves, amikor Budapesti Műszaki Egyetem Közlekedésmérnöki Kar Gépjárművek Tanszékének tanszékvezetőjének nevezték ki 1994-ben. Harmincöt évesen szerezte meg egyetemi tanári címét. A professzor  a haszonjárművekkel foglalkozó területeken vált nemzetközi hírű és elismertségű kutató-fejlesztővé.

Péntek délután elértük az új rektor-helyettest, aki elmondta, hogy új kihívásnak tekinti mindhárom főiskola kar szakmai fejlesztését. A műszaki karon a legsürgetőbb munka a járműgyártás képzés kialakítása. Ehhez új tanszékcsoportot hoznak létre, ennek szakmai hátterét mielőbb ki kell alakítani. A rektorhelyettes műszaki egyetemi állást feladva Kecskemétre költözött, s a Knorr-Bremsén belüli kutató igazgatói munkájának a nagyobbik részét is ide csoportosítja át.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!