Kultúra

2010.08.13. 09:10

Erdélyi barátainak gyűjti a könyveket

„Ez az egyetlen könyv a családban, egymás között cserélgetjük” – ez volt az a mondat, amelyik Falusi Norbertet arra ösztönözte: gyűjtsön össze könyveket, melyeket szegény erdélyi magyar családoknak juttathat el.

Sebestyén Hajnalka

A többdiplomás kecskeméti srác, Falusi Norbert hosszú ideje évente akár többször is elutazik Erdélybe – hol autóval, hol vonattal, hol stoppal. – Elsőéves egyetemistaként egy hátizsákkal felszerelkezve vágtunk neki barátaimmal első erdélyi utunknak. Azonnal beleszerettem a tájba, az ott élő, barátságos emberekbe. Magyarlakta területeket felkeresve minden évben újabb és újabb élményekkel gazdagodom Csángóföldtől Moldváig – mesélte.

Hétéves barátság fűzi Péter Barna református lelkészhez, aki Beszterce-Naszód megyében egy százhúsz fős kistelepülésen, Magyarberétén szolgál. Legutóbb áprilisban járt nála. Ott-tartózkodása idején találkozott a faluban élő György bácsival is, aki unokájával vendégeskedett egyik este Barna lelkésznél. A kisgyermek egy könyvből olvasott fel, Norbert pedig megkérdezte tőle, hogy mit szeret olvasni. Mire ő: „Ez az egyetlen könyv a családban, egymás között cserélgetjük”.

Ez volt az a mondat, amelyik annyira megfogta Norbit, hogy hazatérte után azonnal könyvgyűjtésbe kezdett. Szeretné, ha minél több könyvet kijuttathatna az ott élőknek. – E-mailt küldtem körbe ismerőseimnek, majd eljutva az ő ismerőseikhez is ma már 500 könyv sorakozik a szobámban. A célom először 1000 kötet összegyűjtése volt, de – látva a lelkesedést – szerintem ennél is több jön össze.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Norbi saját szobájában tárolja a felajánlott köteteket. Ő maga is szívesen olvas, elsősorban történelmi jellegű könyveket. Történelem és politológia szakon diplomázott egy időben a nyár elején.
[/caption]

A Székelyföld szerelmesei civil mozgalomhoz is eljutott az adománygyűjtésem híre, akik azonnal felajánlották, hogy egy 18 fős kisbuszt biztosítanak a kivitelhez. A tervek szerint szeptember második hetében visszük ki – részletezte Norbi. – A könyvek sokszínűségét mutatja, hogy van köztük mesekönyv, tankönyv, regény, krimi, sci-fi, romantikus, ponyva... egyszóval minden. Ez nagyon jó, hiszen így az egészen kisgyermekektől a fiatal felnőttekig mindenki találhat majd köztük kedvére valót. Sőt van, aki már társasjátékot és kártyát is küldött.
Az első ötlet az volt, hogy a településen élő családoknak ajánlják fel a könyveket, de a vártnál több jött össze, így már könyvtárban gondolkoznak.

– Barni lelkész barátom feltérképezte a környéket, és Magyarberéte mellett két másik kistelepülés – Szentmargitta és Kozárvár – is örömmel fogadná a könyveket. A felajánlásokat szétosztva, 300-400 könyvvel már el lehetne indítani egy-egy közösségi könyvtárat a parókiákon, ahol bárki számára elérhetővé válnának. S ha egybusznyi könyvnél is több jönne össze, az sem gond, utánfutót kötünk hozzá – mondta nevetve végül Norbi.

A Petőfi Népe szerkesztőségébe, a Széchenyi körút 29. szám alá várjuk az adományokat. A portán egész nap átveszik a könyveket. Akinek gondot okoz behozni a felajánlott köteteket, kérjük hívja Sebestyén Hajnalkát, a 06-30-450-7740-es telefonszámon, és gondoskodunk a szállításról!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!