Kultúra

2010.07.11. 17:41

Vágó a bor miatt ment, a hallé miatt maradt

A hőmérő higanyszála a napos oldalon bizony 35 fok fölé kúszott szombaton Baján. De a hirtelen beköszöntött nyári meleg sem tántorította el a bajaiakat attól, hogy halászléfőzéshez készülődjenek, immár tizenötödször, a városka klasszicista főterén.

Rab Rita

Remek volt a hangulat, pompás a halászlé, mint mindig. A bajaiak tudnak élni és ünnepelni. Erről meggyőződhettek azok az ismert személyiségek, színészek, politikusok, üzletemberek, akik erre a nevezetes eseményre utaztak a Sugovica-partjára. Mindenki nagyon várta már a 18 órát, amikor a felharsanó fanfár hangjai jelzik, az ünnepélyes tűzgyújtás következik. Igaz, az idén néhányan nem bírták türelemmel. Néhány perccel a polgármesteri tűzgyújtás előtt több főzőhelynél lobbant a láng a bogrács alatt.[caption id="" align="alignleft" width="334"] Révfy Zoltán polgármester este 6 órakor adta meg a jelet a halfőzésre
[/caption]

- Már 1853-as történelmi adatok bizonyítják, hogy a bajaiak évszázadok óta kedvelik a halat, és annak elfogyasztása társas esemény - utalt
dr. Révfy Zoltán polgármester a mára világhírűvé vált rendezvény gyökereire. Az idei fesztivál újdonságaként említette, hogy a halászléfőző népünnepély versennyel bővült. Azon halfőzők között, akik az első évtől kezdve,  vagyis idén tizenötödször álltak a háromlábak mellé, huszonketten vállalták, hogy bebizonyítsák ki főzi a legjobb halat.

Dluhopolszky László, a Ludas Matyi c. szatírikus lap hajdani főszerkesztője: Most vagyok először Baján, amit nagyon bánok. A rendezvényről már sokat hallottam. Nagyon patinás a helyszín, nagyon meggyőző, amint ez a rengeteg bogrács itt felsorakozik úgy, hogy ha csak a televízióban nézi az ember, a látványtól is olyan érzése támad, hogy legszívesebben iderohanna, kóstolni. Most a fővárosi barátaimtól olyan megbízást kaptam, hogy bajai halászlé nélkül ne térjek haza. Jómagam is nagyon szeretem a halat. A kötődésem kettős a bajai halászléhez. Édesapám dunai ember volt. A halat pedig édesanyám receptje szerint kedvelem, tésztásan. Pontosan úgy, ahogy itt készítik.[caption id="" align="alignleft" width="334"] Dluhopolszky László
[/caption]

Bányai Gábor, a megyei önkormányzat elnöke osztja Ments András véleményét: - Baja egyre szebb város, mindig örömmel jövök ide. A halászlé nagy rajongója vagyok. Őszintén szólva, egy jó halászlé kedvéért hajlandó vagyok messzire elmenni. A kedvencem pedig a halászlé tésztásan, ahogy itt főzik Kohl és Radnóti barátaim "módszerével". Hallottam, hogy idén versenyt is hirdettek. A győztes kiválasztása nem lesz egyszerű. Az első tíz helyezett biztosan egészen kiváló halászlét főz.[caption id="" align="alignleft" width="334"] Bányai Gábor
[/caption]

Tarján Levente, nyugalmazott iskolaigazgató: Kedves gyermekkori emlékek kötnek a halfőzéshez. Minden családi eseményt halászlével
ünnepeltünk, legyenek azok névnapok, születésnapok és természetesen szenteste alkalmával. Szeretek halat főzni, természetesen fán, szabadtűzön. Emlékezetes történetek is kapcsolódnak a családi halfőzésekhez. Emlékszem egyik unokám egészen apró volt még, és emiatt nem utazhattak le a fővárosból a lányomék hozzánk szentestére, amit mindig közösen töltünk. Így mi utaztunk oda. Mínusz 14 fokban főtt a bajai hal, és bizony jócskán beesteledett, mire elkészült. Ma nem főzök halat, de odahaza havonta minimum egyszer kerül ez a finom étel az asztalra.[caption id="" align="alignleft" width="334"] Tarján Levente
[/caption]

Navracsics Tibor, közigazgatási és igazságügyi miniszter:  - Baja nagyon barátságos város, már sokadik alkalommal járok itt, bár most első alkalommal veszek részt a halászléfőző fesztiválon. Ezeken a rendezvényeken talán még sürítettebben érvényesül a barátságosság,
hiszen sokan vannak jelen, oldott a hangulat, az idő is szép. Szeretem a halat, nagy halrajongó vagyok. Ma délben is halat ettem, persze nem a rendezvény előzeteseként. Ma este is nagyon várom, hogy finomabbnál finomabb halakat kóstolhassak.[caption id="" align="alignleft" width="334"] Navracsics Tibor
[/caption]

Vágó István műsorvezető: Engem a bor hozott ide és a halászlé tart itt. Egyik kedves barátom, aki tudja rólam, hogy szenvedéllyel járom
az ország borrégióit, hívta fel a figyelmemet Sümegi Jóska (Sümegi Borászat tulajdonosa) finom boraira. Az időpont megválasztása kapcsolódott  a bajai halászléfesztiválhoz. Tudom, hogy ez már a tizenötödik alkalom, a szervezőknek csak gratulálni tudok. Abban a kérdésben nem szívesen foglalnék állást, hogy a szegedi vagy a bajai hallé a jobb-e? Nagyon örülök, hogy kétfajta van és csak vetélkedjenek tovább nagy-nagy szeretetben, mert az csak jó nekünk, vendégeknek. Ami a hangulatot illeti, szerintem a bajai főtér az egyik legszebb Magyarországon. Az Isten is erre teremtette. Budapesten erre alkalmas helyszín nincs.[caption id="" align="alignleft" width="334"] Vágó István
[/caption]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!