Kultúra

2010.05.11. 10:42

Segítünk, hogy ne trüsszögjön!

Hazánkban több mint egymillióan allergiásak valamely növény pollenjére. Nekik is segítünk tájékozódni a virágporok óceánjában.

baon.hu

Az orgona, cseresznye, mandula vagy egyéb gyümölcseink, dísznövényeink csodálatos, lengedező édes-csábító illattal kecsegtetik a tavaszvárókat; ám vannak közöttünk, akiknek némely növény időnként – főleg nyár végén – igencsak megkeseríti az életét.

A legtöbben a parlagfű pollenjére allergiásak, de a csalán, hárs, kőris és egyéb – kevésbé látványos, ám annál kellemetlenebb társai – szintén listavezetőek a köhögés, fullasztóan nehéz légzés vagy éppen az általános, rossz közérzet felelőseinek listáján – írja az idokep.hu.

Nekik érdemes tájékozódniuk, hova érdemes mennünk (vagy éppen nem) kirándulni; mikor és hol kell számítanunk légszomjra, vagy rosszabb esetekben könnyezésre, hányingerre, és sok-sok zsebkendő elfogyasztására nem kevésbé drága, antiallergén gyógyszerek vagy – aszthmások esetén – az inhaláló gyakori használatára.

A hazai pollenszezon 3 főbb szakasza

Az első szakasz tavasszal, a fák virágzásakor kezdődik, ekkor eleinte a mogyoró, az éger, a ciprusfélék, a nyír, a szil, a nyár, a kőris, a juhar és a fűzfa, később a tölgy, a platán és a bükk virágzásakor levegőbe jutott pollen vált ki allergiás reakciókat, és okoz kellemetlenségeket.[caption id="" align="aligncenter" width="379"] Érdemes tájékozódni, hogy kevesebbet trüsszögjünk
[/caption]

Második szakasza májustól júliusig tart, ekkor már füvek, és néhány gyomnövény okoz panaszokat, mint például a pázsitfűfélék (perjék), a lórom, az útifű, és a csalánfélék. Harmadik szakasza, melybe épp ezekben az hetekben lépünk, és amely a legtöbb embernek okoz kellemetlenségeket, az a júliustól őszig, akár október végig is eltartó időszak. Ekkor virágzik, az egyik legnagyobb „ellenség”, a parlagfű, a fekete üröm, és a libatopfélék.

Emellett pollen-pollen keresztreakciók is nehezítik az allergiások életét. Magyarországon keresztreakciók:
– mogyoró – gyertyán, éger, nyír
– kőris – fagyal, orgona, jázmin
– füvek – különböző minden más fűvel
– libatop – disznóparéj

Néhány jó tanács az allergiásoknak 

Aki fűfélékre allergiás, kerülje azt a helyet ahol füvet nyírnak. A frissen nyírt fű nedvei bőrre kerülve kiütéseket is okozhatnak a betegek körében!  A gyomokra allergiások (üröm, parlagfű, lándzsás útifű) nyáron ne gyomláljanak!

A virágporra allergiások kerüljék a kamilla, csalán, lándzsás útifű tartalmú teákat és szirupokat! Kötőhártya, illetve egyéb gyulladásokat véletlenül se kezeljék kamilla teával!

Használják ki a szabadságokat, illetve mielőtt olyan helyre utaznak, ahol az adott növény virágzik, kezdjék el megelőző szerek használatát! Mossanak gyakran hajat, felsőruházatot, a szellőztetést inkább az éjszakai órákra időzítsék!

Gyógyszeres kezelés esetén vezessenek pollennaptárat, melyben megjelölik, hogy melyik időszakban mit szedtek, s ez alapján kontrollvizsgálatokon visszakereshető, hogy milyen körülmények között szorult rájuk!

Emellett ellenőrizzék hetente az Idokep.hu pollentérképeit, amelyek egyelőre minden péntek délután frissülnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!