Kultúra

2010.05.07. 19:23

Ismerik az ezerjó titkát

Különleges ősi magyar hungarikum az ezerjó. Szerencsére mi magyarok ezt a szőlőfajtánkat, talán az abból készülő nemes nedű miatt nem felejtettük el, úgy mint más borainkat. Ezt vallja Módos Péter, a Magyar Bor Akadémia nyugalmazott elnöke. A jó nevű nemzetközi borbíráló pénteken a Soltvadkerten rendezett IV. Országos Ezerjó Borverseny után nyilatkozta a Baon munkatársának.

Barta Zsolt

A megmérettetésre 73 mintával neveztek itthonról a borászok. A zsűri tagjai Tokajtól, Sopronig, Budapesttől Szekszárdig több térségből érkeztek. Köztük volt Módos Péter mellett Urbán András, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának nyugalmazott főtitkára, illetve Terts András a Magyar Borrendek Országos Szövetségének az elnöke is.

A versenyt soltvadkerti önkormányzat, és a helyi hegyközség rendezte. Frittmann János hegyközségi elnök azt mondta, hogy a móriakkal kiváló kapcsolat alakult ki az utóbbi években. Mindkét város dédelgetett szőlőfajtája az ezerjó, s ezért döntöttek úgy a termelők, hogy évente felváltva egymás településein rendezik majd a megmérettetést.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A csúcszsűri tagjai színminősítést végeznek kóstolás előtt.
[/caption] 

Hogy milyen is az ezerjó? Módos Péter azt mondja: – Ez egy virtigli magyar bor. Férfias savak, diszkrét finom illatok, üde fiatalos jelleg, jellemzi a most kóstolt borokat. Emiatt vagyok szerelmes az ezerjóba. A szőlőfajta egyszerre adhat nehéz, magas alkoholtartalmú testes bort, ha a szőlőt töppedés után október közepén szüretelik a gazdák. Ha azonban az ősz elején, akkor kiváló, könnyed, fiatalos, üde bort lehet belőle készíteni. Ez az ősi magyar szőlő különleges ajándéka – mondta a neves borász.
A verseny eredményei alapján úgy tűnik, hogy a vadkerti, szigetcsépi és a móri borászok ismerik az ezerjó titkát.

A legjobbak elismerései

A verseny után hét arany, illetve 38 ezüst érmet osztott ki a zsűri.

Aranyérmek száraz kategória: Gál Borászat Szigetcsép ( 2009) , Frittmann Testvérek Kft Soltvadkert (2008) , Geszler József ( 2 érem) Mór

Aranyérmek desszert kategória: Frittman Testvérek Kft ( 2 érem 2006, 2007) illetve Varga és Fia Pincészet Mór.

Aranyérmek száraz kategória: Gál Borászat Szigetcsép ( 2009) , Frittmann Testvérek Kft Soltvadkert (2008) , Geszler József ( 2 érem) Mór

Aranyérmek desszert kategória: Frittman Testvérek Kft ( 2 érem 2006, 2007) illetve Varga és Fia Pincészet Mór. A csúcszsűri tagjai színminősítést végeznek kóstolás előtt. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!