Kultúra

2010.05.03. 10:05

Gelléri likőrje népszerű volt az érettségizők körében

Reggel nyolckor országszerte rendben megkezdődtek a magyar nyelv és irodalom valamint a magyar, mint idegen nyelv írásbeli érettségi vizsgák a középiskolákban.

M. A.

Karinthy és Kosztolányi, Janus Pannonius, Szabó Magda, Gelléri Andor Endre - úgy tudjuk, ezeken a feladatokon dolgoznak az érettségizők!

A baon.hu információi szerint a magyar irodalom érettségi szövegértési feladata - melyre 60 percük volt a vizsgázóknak - , egy, a Magyar Hírlapban tavaly ősszel megjelent inzterjút kellett értelmezniük az érettségizőknek. Az interjú Szentmártoni Szabó Gézával, az ELTE BTK régi magyar irodalmi tanszénkének oktatójával készült, és arról szól, hogy az irodalomtörténész felfedezte Janus Pannonius reneszánsz költő egy eddig csak felerészben ismert alkotásának teljes, hibátlan szövegét.

A szövegalkotási feladatokon ezekben a percekben is dolgoznak a maturálók, – akik három téma közül választhatnak:

Az érvelős téma egy Szabó Magda idézet, a másik két lehetőség pedig műelemzés, illetve összehasonlító elemzés: a diákok választhatják Gelléri Andor Endre: Pármai likőr című novellájának értelmezését, (azon belül is a főhős jellemzésére fókuszálva,) vagy összehasonlíthatnak egy Karinthy Frigyes verset egy Kosztolányi Dezső alkotással. A tételsorról hivatalosan egyelőre nem tudni semmit, az Oktatási Hivatal arra kérte a vizsgabizottságokat, hogy az érettségizők nyugalma érdekében délután 1 óráig nem hozzák nyilvánosságra a tételeket.

A magyar nyelv és irodalom középszintű és emeltszintű írásbeli vizsgája 240 percig tart. A vizsgázóknak két feladatlapot kell kitölteniük: a szövegértési feladatlapra 60 perc, a szövegalkotási feladatlapra pedig 180 perc áll a rendelkezésükre. A vizsgázók először a szövegértési feladatlapot töltik ki, csak ennek összegyűjtése után kezdhetik meg a szövegalkotási feladatlap megoldását.

A szövegértési feladatlapon belül a vizsgázók a rendelkezésre álló időt tetszésük szerint oszthatják meg az egyes feladatok között és azok megoldásának sorrendjét is meghatározhatják. A feladat szövege általában egy esszé, ismeretterjesztő céllal íródott tanulmány, publicisztikai mű egésze vagy részlete. A feladatok megoldása általában a kérdésre adott válasz szöveges kifejtése, esetenként megadott válaszvariációk közötti döntés.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Hétfőn elkezdődött az érettségi vizsga írásbeli része
[/caption]

Szövegalkotási feladatlap esetében a vizsgázó három eltérő típusú, műfajú és témájú feladatból választ egyet. A feladat megoldásának elvárható terjedelme 500-1500 szó. Az írásbeli vizsgafeladatok megoldásához közép- és emelt szinten is helyesírási szótár használható. A szótárról a vizsgát szervező intézmény gondoskodik.

A magyar, mint idegen nyelv vizsgatárgy írásbeli érettségi vizsgája mindkét szinten négy elkülönülő részből áll: a diákok az „Olvasott szöveg értése”, a „Nyelvhelyesség”, a „Hallott szöveg értése" és az „Íráskészség” feladatsorait oldják meg. A középszintű írásbeli vizsga teljes időtartama 180 perc, az emelt szintűé 240 perc.

Az országban ma középszinten 1177 helyszínen több mint 91 ezer diák, emelt szinten 31 helyszínen 1127 tanuló tesz érettségi vizsgát magyar nyelv és irodalomból. Magyar, mint idegen nyelvből középszinten 51 helyszínen 84-en, emelt szinten 4 helyszínen 21-en érettségiznek.

Milyennek találta az idei magyar érettségi feladatait?  

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kovács István
[/caption]

Kovács István, a kecskeméti Bolyai Gimnázium magyar tanára: – Nehezebb volt az idei magyar érettségi a tavalyinál, és elsősorban a használható tudást igényelte, vagyis a 12 év alatt megszerzett olvasmány-élményekre épült a feladatsor. A szövegértést például nagyon pontosan és figyelmesen kellett elolvasniuk a diákoknak ahhoz, hogy jó megoldás szülessen a kérdésekre, és még így is kevésnek bizonyult a 60 perc. A szövegalkotási feladatok közül az érveléses feladat sem volt könnyű, a verselemzést pedig az nehezítette, hogy két külön műfajú alkotást kellett összehasonlítani. 

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Dorvekinger Dávid József
[/caption]

Dorvekinger Dávid József, a kecskeméti Kada Elek Középiskola érettségiző diákja: – Magyarból középszintű érettségit írtam. A szövegértésre kapott 60 perc nekem egy kicsit rövid volt, jó lett volna még legalább 10-15 percig dolgozni a válaszokon. A szövegalkotási feladatok közül én a Szabó Magda féle érveléses feladatot választottam. Írtam vagy 3 oldalt, de így is bőven végeztem. Számomra a szövegértéses feladat tűnt a nehezebbnek, de ahogy az osztálytársaimmal a vizsga után beszélgettük, ők is arra kevesellték az időt. A szövegalkotásból pedig sokan választották a Gelléri novella elemzését.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Hegedűs Éva
[/caption]

Hegedűs  Éva, a kecskeméti Ward Mária (Angolkisasszonyok) Leánygimnázium diákja: – Én az idén úgynevezett javító érettségit tettem, mivel eredetileg 2008-ban érettségiztem, de az akkori magyar érettségim pontjaival nem vagyok elégedett, és szerettem volna javítani. Középszintű feladatsort írtam, amit ezúttal könnyebbnek éreztem, mint két évvel ezelőtt. A szövegértésre szerintem is kevés volt a rendelkezésre álló 60 perc, a szövegalkotási feladatokból azonban mindenki választhatott kedve, felkészültsége szerint. Én a Gelléri műelemzést választottam, de sokan döntöttek az érvelés mellett is.

A szövegalkotási feladatokon ezekben a percekben is dolgoznak a maturálók, – akik három téma közül választhatnak:

Az érvelős téma egy Szabó Magda idézet, a másik két lehetőség pedig műelemzés, illetve összehasonlító elemzés: a diákok választhatják Gelléri Andor Endre: Pármai likőr című novellájának értelmezését, (azon belül is a főhős jellemzésére fókuszálva,) vagy összehasonlíthatnak egy Karinthy Frigyes verset egy Kosztolányi Dezső alkotással. Hétfőn elkezdődött az érettségi vizsga írásbeli része Kovács István Hegedűs Éva Dorvekinger Dávid József -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!