Kultúra

2010.03.09. 19:43

Nagy út áll a tűzoltók elÕtt

Mozgalmas és eredményes volt a tűzoltók elmúlt éve. Idén sem tétlenkednek.

Kubatovics Tamás

Tavaly 313,7 millió forintos költségvetéssel vágott neki az évnek a bajai tűzoltóság, idén 15 millióval kisebb az állami juttatás. Pedig a múlt évben dologi kiadásokra szánt normatíva sem fedezte a közüzemi díjakat, a karbantartás költségeit, valamint az üzemanyag árát. A 16,3 milliós kerettel szemben 19,5 milliós kiadás szerepelt. Idén a normatíva alapján 17 milliós a dologi költségvetés, a valóságban ennek kétszerese szükséges a működéshez.

– Igyekeztünk lehetőségeinknek megfelelően elismerni, jutalmazni a munkát, az egyszeri támogatásként kapott 9,8 millió forintot az állomány részére a lehető leghatékonyabban használtuk fel. Több, korábban elkezdett munka, illetve folyamat végére értünk. Ezek közül kiemelkedő a tűzoltólaktanya tulajdonjogának rendezése, ami 15 éve húzódott. Ezzel megnyílt a lehetőség az ingatlan fejlesztése előtt – mondja Ossó János tűzoltó alezredes, tűzoltóparancsnok.

Év közben ismerkedhettek a német, a horvát és a francia tűzoltók élet- és munkakörülményeivel, technikai eszközeikkel. Idén a waiblingeniek tűzoltóságuk megalakulásának 150. évfordulóját ünneplik, ennek keretében szeptemberben ismét fogadják a bajaiakat. – Ennek apropóján úgy gondoltuk, hogy tisztelegve tűzoltó elődeink, a két város és a tűzoltóságok kapcsolata, barátsága és együttműködése előtt, az utat váltófutással tesszük meg. A közel 1500 kilométeres távot 11 nap alatt szeretnénk teljesíteni, nagyjából 150 kilométeres résztávokban. Mindennap egy fő teljesíti a maratoni távot, és a megmaradt távot elosztjuk futóink között. Az útvonalat a Duna mentén jelöljük ki, elsősorban a kiépített nemzetközi kerékpáros útvonalon, hiszen a folyó összeköt bennünket, tűzoltókat, nemzeteket, uniós tagállamokat. Szeretnénk ezt a futást felajánlani a tavaly tragikus hirtelenséggel elhunyt Lázók Tamás tűzoltózászlós emlékének – foglalja össze tervüket Ossó János.

Tavaly a korábbi években megszokottnál kevesebb, 488 esetben riasztották a bajai tűzoltókat, ebből 14-szer a környező tűzoltóságoknak nyújtottak segítséget. A téves jelzések száma az elmúlt évihez képest csökkent, de még mindig magas, aminek az egyik oka a közvetlenül a tűzoltóságra bekötött tűzjelző berendezések téves jelzéseinek száma. 191-szer avatkoztak be, 11 esetben utólag értesítették őket, 24-szer pedig kiérkezésük előtt eloltották a tüzet. Sok munkát adott azonban a többször viharos időjárás, több napon keresztül kellett kidőlt, veszélyes fákat eltávolítaniuk. Viszont az előző évihez hasonlóan kevés aratási tűz keletkezett. Sok lakóingatlan károsodott ilyen módon, a tűzesetek során két személy hunyt el, 5 fő pedig megsérült. A korábbi évekhez viszonyítva csökkent az elhunytak, illetve sérültek száma.

A műszaki mentéseknél azonban – köszönhetően a zéró toleranciának – jelentősen csökkent azon halálos kimenetelű balesetek száma, ahol tűzoltói beavatkozásra is szükség volt. Ennek ellenére 4 személy elhunyt, 9-et mentettek ki a tűzoltók 32 sérült meg. A baleseteknél több, a roncsok közé beszorult személy életét mentette meg a gyors és szakszerű beavatkozás, ami a tűzoltók felkészültségének és a modern technikai eszközöknek köszönhető.

Címkék#Egyéb#Baja
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!