Kultúra

2010.03.17. 19:16

Értékes kapcsolat: négyszeres áron vitték a Csáky-képeket

Sajtóhírek szerint darabonként kétmillió forintért vásárolt olajfestményeket egy kormányzati cég Csáky Lajostól. A kecskeméti festő alkotásai a vételár negyedét érik – állítják a szakemberek. Az alkotó Szilvásy György egykori kancelláriaminiszter apósa.

Popovics Zsuzsanna

A vásárló a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő tulajdoni körébe tartozó Beruházási, Műszaki, Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK), mely összesen 10 millió forintot költött a kollekcióra – adta hírül az index.hu. A alkotások a Népstadion szomszédságában álló Magyar Sport Házát gazdagítják, a földszinti tanácsteremben látható a 2008-ban vásárolt öt Csáky-festmény.

A hétszintes irodaépület különlegessége még Magyarország első szabad téri fitness sportparkja, konferenciatermében beépített elektronikus szavazórendszer „hivatott segíteni a sportszövetségek közgyűléseinek lebonyolítását” – olvasható a cég honlapján.

Csáky Lajos a hazai kortárs képzőművészet ismert szereplője, egyben Csáky Bernadett, Szilvásy György egykori kancelláriaminiszter feleségének édesapja. A szakértők úgy vélik, Csáky nem olyan kiemelkedő egyéniség, hogy milliókat érjenek képei, szét kell nézni a galériákban: alig kínálnak ennyi pénzért képet kortárs magyar festőtől.

– Kétmillió forint nem szokványos ár kortárs műért, a legjobb munkákért is maximum néhány százezer forintot fizetnek. Kivétel lehet a múlt héten Kossuth-díjat kapott Aknay János, neki kelt már el alkotása milliós összegért, igaz, nagyméretű képeket fest, és sokan gyűjtik, vásárolják – mondta el lapunknak az egyik kecskeméti képgaléria vezetője. – Ez aukciós szintű ár, manapság legfeljebb a két világháború között született magyar képzőművészeti alkotásokat adják-veszik ennyiért.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Az index.hu felvételén jól látszanak a tenácsterem falán Csáky Lajos „többmilliós” festményei
[/caption]

A Csáky képeivel is kereskedő Kubinyi Károly galériavezető úgy számol, az állami cég a piaci ár négyszereséért vásárolt. „Nagyon jó művészről van szó, de nem olyanról, akinek képei különösen jól futnak, mint egy Tenk László, Schéner Mihály, Galambos Tamás, akik sokszor elérik az 1-1,5 milliót is képeikkel” - nyilatkozta a HírTV-nek a Győri Képcsarnok Mammut Galériájának vezetője. Hozzátette: a megvásárolt képek reális értéke maximum darabonként félmillió forint.

Hajdu Endre, a BMSK vezérigazgatója televíziós nyilatkozatában a Magyar Sport Háza európai szintű megjelenésével magyarázta a képvásárlás fontosságát. Megkeresésünkre sem telefonon, sem levélben nem akart reagálni a cégvezető. (Egyébként a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács néhány hete Szilvásy György, a Vagyonkezelő humánpolitikai és koordinációs főigazgatójának javaslatára hosszabbította meg pályáztatás nélkül Hajdu Endre vezetői megbízatását.)

Csáky Lajost is több ízben próbáltuk elérni telefonon, de nem fogadta a hívást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!