Kultúra

2010.03.03. 17:37

Benkő: Veled ordít, aki nem szexelt eleget

A Smink nélkül című beszélgetős műsort vendége volt a Hotel Wellness Kalocsában szombaton este a nyugodt és őszinte Benkő Dániel, lant- és életművész, akivel miértekről és hogyanokról beszélgettünk.

szbz

– Hol volt a közönségtalálkozó ideje alatt a televízióból ismert Benkő Dániel?
– Itt bennem. Tény, hogy ez volt életem első közönségtalálkozója, ide viszont nem bohócodni, hanem beszélgetni, eszmecserélni jöttem.

– A bohóckodás miatt sokan nem lantművészként jegyzik. Ez nem zavarja?
– Nem érdekel, hogy mit fogadnak el belőlem az emberek és mit nem. Sőt, mindenkinek azt üzenem, hogy ne hallgasson senkire, aki bírálja. Ki az, aki bírálja? És mégis milyen alapon? El kell fogadnunk egymást olyannak, amilyen és kész. Pont.

– Szereti az ügyeletes bohóc szerepkört?
– Nézze! Ezt szórakoztatóiparnak hívják. És bizony a nevetetés nem könnyű szakma. Az emberek idejönnek, hogy velem legyenek és jól szeretnék érezni magukat. Tessék sok Chaplin filmet nézni! Az a zsenialitás, derültség, amit a mivoltával hoz Chaplin, az a zenei készség, nagyszerű és rendkívül szórakoztató. A bohóc, akinek mindent szabad. Kell ennél több? Aligha.

– Mi a célja ezzel a különös viselkedéssel?
– Bohóc lettem, ez igaz, de abból a legjobb! Az elmúlt 5 évben sok minden történt. Tudja, ez valójában egy útkeresés. Keresem önmagam. Folyton úton vagyok. Nap mint nap találkozni akarok azzal az alakkal, aki bennem él és jól érzi magát, aki szórakoztatni tud, akit nem érdekel, hogy mi van körülötte, hogy mit várnak el, mit szeretnének látni. Csak él, és eközben minden helyzetből igyekszik kihozni a legoptimálisabbat. Szerintem jó úton járok, de ha nem találom meg magam az se baj, a keresés a lényeg.

– És mit csinál, amikor nem bohóckodik?
– Például festek vagy énekelek. Szilveszterkor például én énekeltem a Himnuszt a Cool tv műsorán. De a lemezkészítést sem adtam fel.

– Nemrég kiderült, hogy elég sokan epekednek maga után. Bennük ott maradhat a remény, hogy egyszer észreveszi őket?
– Nos, én sosem alacsonyítanék így le egy nőt, hogy reménykedjen. Nyílt lapokkal kell játszani. Szeretem a nőket, az már biztos, és tudjuk: aki egy nőt szeret, a világ összes nőjét szereti.

– Ebből a nehezen behatárolható médiatevékenységből, azért jól él?
– Boldogan, fényűzően élek – az érte kapott pénztől függetlenül. Óriási ajándék, hogy annyi év után képes vagyok elfogadni magamat és nem úgy nézek a tükörbe, hogy a fenébe, mindent elcsesztem. Nincs bűntudatom, tiszta lappal állok magam előtt is. A régi énemmel például nem tudtam mindent elfogadni. Ma viszont az ilyen helyzetekben felteszem magamnak a kérdést, hogy Ki vagyok én, hogy megítéljem, hogy valaki ostoba vagy sem? Sőt, azt hiszem minél nagyobb balfék valaki annál nagyobb szükség van az én toleranciámra.

– Van egy generáció, aki egyszerűen a botrányairól ismeri és fogalma sincs, hogy letett-e valaha valami elismerésre méltót az asztalra. Ez nem zavarja?
– Én vagyok az összes generáció! Időtlenség van, érti, semmi más. A 18-20 éves fiúk épp úgy imádnak, mint a 40 évesek. Sőt, a tizenévest annál jobban érdekli, amit csinálok, minél inkább tiltják tőlem a szülei. Hogy amit csináltam az botrányos volt? Tényleg? És ki kérte, hogy bárki is vegye ezt komolyan? Egy dolgot vehetsz komolyan, az Urat. A többi, az élet egy játék. Ennyi.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Bohóc lettem, ez igaz, de abból a legjobb! – állítja Benkő Dániel
[/caption]

– Mi az, ami valóban fontos az életében?
– Az ölelés és a derű.

– És a szexualitás?
– Meggyőződésem, hogy azt a 12-es karikát le kellene hajítani a képernyő sarkából és engedni, hogy a kamaszok beengedjék az életükbe a szexualitást. Nincs ennél fogékonyabb kor a tanulásra. Meg kell tanulnia, hogy mi hogyan működik. Ehelyett takargatjuk azt, amiből ötletet meríthetne. Tíz évvel később, kisfőnökként az ilyenek cseszegetnek bennünket lépten-nyomon, hogy ezt se csináltad jól, azt se csináltad jól. Aztán kiderül, hogy csak annyi történt, hogy máshová tevődött át a szexuális energia a delikvens életében. Nem szeretkezett iksz ideje egy rendeset és ettől feszült, aztán hülyeségeken vezeti le a felhalmozódó energiáit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!