Kultúra

2010.02.07. 21:05

Gengszterek közt báloztak a jogászok

Al Capone szelleme kísértett szombaton éjszaka a Három Gúnár Rendezvényházban. Bírók, ügyészek, ügyvédek és fogalmazók idézték meg. A Volt egyszer egy Amerika mottó jegyében meghirdetett, a 30-as évek gengsztervilágát felelevenítő 175. kecskeméti jogászbál vendégeit egy igazi, golyószóróval felfegyverkezett gengszter fogadta. Kartonból készült társai pedig ott álltak minden terem bejáratánál. Az étlap kínálata sem volt mindennapos: Al Capone súlyos bűntettei, Don Corleone könnyed csibéi és Baker mama tüzes meglepetése közt lehetett választani.

G. S.

A tárgyalásaikat mindig percnyi pontossággal kezdő házigazdákat láthatóan zavarba hozta az időjárás: a bált csak jókora csúszással tudták megnyitni. Egész nap havazott, késtek a vendégek, néhányan el sem mertek indulni Kecskemétre. A pécsi egyetem delegációja például délután, telefonon mondta le a részvételt. Voltak azért bátrabbak is: Szabó Imre, a szegedi egyetem jogi karának dékánja és Rausch Sándor, a megyei közgyűlés alelnöke is átvergődött a hóakadályokon. Eljöttek a jogász rendek képviselői is.

A vendégeknek Bicskei Ferenc, a megyei bíróság jelenlegi, és Bodóczky László, a bíróság volt elnöke kívánt jó szórakozást. A bál alaphangulatát a Katedra művészeti szakközépiskola diákjainak külön erre az alkalomra koreografált táncbemutatója adta meg, amire aztán egy lapáttal még rátett a Tormási Attila vezette Penge Benge Jazz Band. Az amerikai gengszteridők zenéjéből állítottak össze egyveleget. Fellépett a Bács-Kiskun Megyei Bíróság és a Kecskeméti Városi Bíróság rock zenekara, a komoly zene szerelmeseit pedig dr. Benke József tenor, a pécsi Ítélőtábla bírósági titkára opera áriákkal kápráztatta el. Aztán jött Csepregi Éva, a Neoton Famíliából. Pillanatok alatt olyan házibuli hangulatot teremtett, hogy még a legzordabb ügyészek is felpattantak a székről. A hajnalig tartó bulin a Caravan és a Veracruz együttesek szolgáltatták a talpalávalót.

A jurátusok hagyományát ápolják 175 éve

Bodóczky László, az estet szervező jogászegylet elnöke elmondta: az első jogászbált 1835-ben tartották Kecskeméten, amikor megnyílt a városban a jogakadémia. Kezdetben zártkörű volt a rendezvény, a jurátusok a saját szórakozásukra gyűltek össze farsang idején. Azóta rangos társadalmi eseménnyé nőtte ki magát a jogászbál.

 

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!