Kultúra

2010.02.10. 19:07

Festett plakátra, sparheltre

– Tóth Menyhért ritkán látható illetve soha be nem mutatott alkotásaiból nyílik emlékkiállítás halálának 30. évfordulóján a Cifrapalota Pávás termében február 12-én. Rákosi-korszakbeli plakát hátuljára, sőt a sparhelt egy darabjára festett kép is látható lesz a tárlaton, amelyről ifj. Gyergyádesz László művészettörténészt, a kiállítás rendezőjét kérdeztük.

Rákász Judit

– A megnyitó 15 órakor a Fényima című monodrámával kezdődik, amelyet a szerző, Gyergyádesz László ad elő. A szöveg Tóth Menyhért verseiből, megnyilatkozásaiból állt össze úgy, hogy abból nem csak alkotói világképe rajzolódik ki, hanem egész életrajza, életműve is. Több szövegváltozatban ismert, bemutatták többek között a Nemzeti Színházban, és elkészült rádióváltozata is Gálfy László közreműködésével.

– A Fényima után a miskei Tóth Menyhért Tagiskola diákjai gyerekjátékokat mutatnak be. Hogyan kötődik az alkotóhoz?
– Az összeállítás Tóth Menyhért gyerekkorának játékait mutatja be. Különlegessége, hogy szlovákul és magyarul is elhangzanak az énekek, mondókák. A Fényimához hasonlóan befogadhatóbbak lesznek általa a kiállításon látható képek.

– Kik a 16 órakor kezdődő megnyitó beszélgetés vendégei?
– A közönséget is bevonva szeretnénk megidézni Tóth Menyhért alakját. Beszélgetőtársam lesz Bánszky Pál, aki az első monográfiát írta Tóth Menyhértről, és másik vendégemnek, Pintér Lajos költőnek is személyes emlékei vannak róla. A beszélgetés közben igyekszem bemutatni a tárlatot. Kiállítunk például egy Rákosi-korszakbeli plakát hátuljára és egy sparhelt darabjára festett képet – egy olyan alkotó európai rangú életművének részeit, aki a nap minden szakában, s szinte mindenre festett. De a különlegességek közé tartoznak a Sztálinról és Leninről festett portrék is.

Ezek is érdekelhetik