Kultúra

2009.11.03. 18:59

Körömcipő volt az alapkő

Kedd óta Gyólay Viktória nevét viseli a kecskeméti színészmúzeum, de állandó helye még nincs.

Galambos Sándor

Gyólay Viktóriáról, a Katona József Színház örökös tagjáról nevezték el a kecskeméti színészmúzeumot. A Jászai Mari-díjas primadonna 1949-től 1980-ig játszott a városban. A művésznő körömcipője – amelyikben a Sybillben játszott – volt a múzeum első darabja.

A nyolcvankét éves művésznő a közelmúltban úgy végrendelkezett, hogy teljes vagyonát az Örök Életű Kecskeméti Színházművészet Alapítvány által fenntartott gyűjtemény javára ajánlja fel. Az egyedülálló színészrelikviáknak egyenlőre még nincs állandó helyük, ezért a névadóünnepséget tegnap (kedden) délután egy Rákóczi úti helyiségben, Gyólay Viktória jelenlétében tartották. Az egykori műszaki szaküzletet egy hétre kapta kölcsön a múzeum.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A kiállítást Konfár Sándor és Kis Vágó Mária rendezte
[/caption]

Az ország egyetlen magán színészmúzeumának – míg tehette –  Tancsáné Uzsorás Katalin adott otthont lakásában. Színésznő akart lenni, de máshogy alakult az élete. „Alig van olyan kecskeméti előadás, amit ne láttam volna” – igazít meg egy fényképet Tancsáné. Katika sok művésszel kötött barátságot az elmúlt évtizedek során. Az ő tiszteletükre kezdte az emlékek gyűjtését a barátaival létrehozott az alapítvány égisze alatt.

A névadó ünnepségen Kriskó János köszöntője után Zsiga J. István prímás gondoskodott róla, hogy ami elhangzott, zene legyen az egybegyűltek füleinek. Mint korábban beszámoltunk róla, a színészmúzeum kincseinek tára Tázláron van. Gyólay Viktória és Tanácsné bízik benne, hogy egyszer valahol Kecskeméten lesz helye egy állandó tárlatnak. 

A mostani ideiglenes kiállítást Konfár Sándor és Kis Vágó Mária rendezte be. A Rákóczi út 4. szám alatt november 10-éig tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!