Kultúra

2009.08.16. 21:21

Színészek civil helyzetben

Szerelmi kalamajka Kiss Csaba átiratában.

Rákász Judit

A legyező című Goldoni-darab előadására készülnek a kecskeméti Katona József Színház művészei. A szerelmi kalamajkát Hegedűs Zoltán állítja színpadra, Kiss Csaba átiratában. A bemutató augusztus 23-án lesz.
– Goldoni tíz színészre írta eredetileg a darabot, amit Kiss Csaba öt színészre írt át – mondta a bemutató kapcsán Hegedűs Zoltán. – Vagyis mindenki két-két figurát alakít. Az eredeti darabban öten a szegényebb rétegből kerülnek ki, öten pedig a Velence környéki túlfinomult urak közül. A mi előadásunkban ugyanaz az öt színész játssza az urakat és a szegényeket – Réti Erika, Danyi Judit, Kiss Jenő, Szokolai Péter, Hegedűs Zoltán.

Az adaptáció legizgalmasabb része, hogy az átváltozás a nézők előtt játszódik le: egy jelmezváltás szempillantás alatt hoz egy másik figurát a színpadra.

– Izgalmas feladat, hiszen a néző láthatja, hogyan működik a színész. Ráadásul az adaptációban „civil helyzetek” is vannak: a színész lekési a jelenetét, öszszevesznek a színpadon. Ilyenkor a színész magánembert játszik. Persze, ez is szerep, de másféle. „Normális embert” játszunk.
Goldoni komédiája Velence környékén játszódik, a szerelmi szálak egy legyező miatt kuszálódnak össze, s persze a két gyönyörű hölgy, Giannina és Candida kegyeiért is folyik a küzdelem.

Címkék#Kecskemét
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!