Kultúra

2009.08.20. 11:40

Egy falat Atomtorta ínyenceknek

A kecskeméti zenekar számait játsszák a Petőfin, már nem angolul, hanem magyarul énekelnek, az ars poeticájuk pedig nem más, mint: „Több érzést, kevesebb erőltetett profizmust.”

mr2/wikipédia

A zenekar meggyőződése, hogy a közönségnek manapság nagyobb szüksége van hiteles, emberszerű zenészekre, mint kínosan pontos hangszerkezelő gépekre. Ez persze nem jelent igénytelenséget, de egy-egy hamis hangért még senkinek nem kellett féltenie a helyét. Az Atomtorta az egyszerűbb, de átélhetőbb számokban hisz.

1999-ben alakult és kezdetben feldolgozásokat játszott a gimnazista barátokból verbuválódott kecskeméti Atomtorta együttes, mely első körben, 2001-ben a feldolgozásokat – és ezzel a döntéssel két alapító tagját -, második lépésben, újabb tagcserék után, eredeti nevét (Fasírt) hagyta el.


A már Atomic Cake néven zenélő együttes saját dalait kezdetben angol nyelven írta, s ezzel a programmal már helyi sikereket is elért, valamint fellépett a Sziget Fesztiválon. Menet közben aztán a korábban leginkább a nu-metál felé gravitáló stílus is elszakadt a nyilvánvaló mintáktól, s az együttes repertoárjában megjelentek az első magyar nyelvű szövegek. 2003-ban az öttagú alterockos-garázsrockos együttes teljes egészében „átállt” a magyar nyelvű szövegekre, s a zenekar nevét Atomtortára változtatta.

Az Atomtorta, mely 2005-ben a magyar zenetévé Tehetségvadászat című műsorában is feltűnt és sikert aratott, 2007 áprilisában jelentette meg Ma éjjel című albumát, melynek címadó dala ismerős lehet az MR2-Petőfi Rádió műsorából.

A mymusic.hu-n így vallanak

„Fontos tudni, hogy gyűlöljük az összes kirekesztő -izmust és -fóbiát. Zenekarunk tagjai között nincsenek budapestiek, ami kellően megnehezíti a boldogulást, értéknek tartjuk azonban a magunk részéről, hogy fel merjük vállalni arcunkat és anyakönyvezett polgári neveinket is.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!