Kultúra

2009.08.07. 19:49

A kecskeméti naprendszert Kanadába viszik

E. Kovács Zoltán, a Kecskeméti Planetárium igazgatója által megálmodott szemléltető szoboregyüttes mintájára Kanadában is épít egy naprendszert George Charpentier, amatőr csillagász.

Galambos Sándor

 – Mióta ismerik egymást?
– Pár napja. A főtéri sétányon vette észre a Jupitert, a térkép alapján végigjárt minden szobrot, végül a planetáriumban kötött ki. Segítségével a Magyar Csillagászati Egyesület Kiskun Csoportja felvette a kapcsolatot a Kanadai Királyi Csillagászati Társaság Saskatoon-i csoportjával.

– Az elmúlt nyolc év megviselte a szoboregyüttest. Mikorra várható a felújítása?
– Lakatos Pál szobrászművésszel szeptemberben tervezzük felmérni a rongálásokat. Az emberek nem tudják, hogy a bolygók csak egy vékony bronz lemezből készültek. Sokan ráülnek, a gyerekek kavicsokkal pakolják tele, karcolják össze.

– Mi igaz abból, hogy 27-én a Mars akkorának látszik majd, mint a Hold?
– Minden évben legalább harminc e-mailt kapok erről. Hat évvel ezelőtt tényleg volt egy látványos Mars-közelség, de a bolygó akkor is csak egy kis fénypöttynek tűnt szabad szemmel. Az egyik csillagász azt nyilatkozta, hogy távcsövön keresztül akkorának látszik a Mars, mint szabad szemmel a Hold. Valószínűleg innen ered a félreértés.

Címkék#Kecskemét
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!