Kultúra

2009.06.10. 22:28

Cukor vagy kézre csapás?

A kérdésért fizetni kell, de előtte kopogtatással kell feléleszteni az iskolai automatát a kecskeméti református gimnáziumban.

Galambos Sándor

A jó válaszért cukorkát, a rosszért kézre pacsit osztogat a kecskeméti református gimnázium Ökomat névre keresztelt automatája. A  humán erőforrással üzemelő „gépezet”  tizforintos érmével működik, bekapcsolása viszonylag egyszerű: kopogni kell az oldalán. Ekkor az ablakában megjelenik a kérdés, alatta A, B, C betűvel jelőlt három lehetséges válasszal. A játékos rövid gondolkodás után az általa helyesnek vélt betű alatti perselybe dobja a pénzt, a kezét benyújtja a nyíláson és várja az értékelést.

– Az automatánk az elmúlt napokban minden szünetben üzemelt, hosszú sorok kígyóztak előtte. A kérdéseket környezetvédelemmel kapcsolatos témákörökből állítottuk össze - büszkélkedik diákjai ötletével Juhász Katalin, a 10/c osztályfőnöke. - Eddig közel háromezer forintot gyűltöttünk, a pénzt a gyerekek jótékonysági célra fordítják: a tanév végén az egyik iskolatársuknak vesznek belőle ajándékot.

[caption id="" align="alignleft" width="600"] Szerdán Kata volt az automata lelke. Gergő, Adrienn és Juli egy-egy cukorka, és a fotó kedvéért álltak sorba.
[/caption]

Használat közben azonnal kiderült, hogy az Ökomat tervezésekor a refis diákok lekoppintották Kempelen Farkas sakkozó automatájának az ötletét: itt is ül valaki a gépben. A szerkezet népszerüségének azonban ez egy cseppet sem ártott. Az óriási érdeklődésnek köszönhetően mára az össze kérdés elfogyott, a gyerekek jelenleg a feltöltésével vannak elfoglalva.

Címkék#Kecskemét
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!