Kultúra

2009.05.11. 17:47

Ha kell, védik érdekeiket

– Megvédhetjük érdekeinket. Mi találjuk ki, hogy milyen programokat szervezzünk a koleszban. Mi tudjuk meg először, milyen változásokat terveznek tanáraink – mesélte Ranga Zsolt kollégiumi diákönkormányzati tag.

Sebestyén Hajnalka

Az ordasi srác a Katedra Kollégium lakója. Elsős kora óta tagja a kollégiumi diákönkormányzatnak. Szereti tisztségét, tagtársaival együtt örömmel osztotta meg tapasztalatait, mesélt az elért sikerekről.
– A koleszban többféle sportolási lehetőség közül választhatunk, melyet mi még tovább fejlesztettünk: különbözÕ sportversenyeket rendezünk. Jól érezzük magunkat, mindig vidám hangulat alakul ki egy-egy verseny alkalmával – mesélte mosolyogva.– Együtt készülünk az ünnepekre is, az évek során már kialakult egy rendszer, ahogyan levezetjük programjainkat – vette át a szót az örkényi Dori Fruzsina. – Legutóbb húsvétkor a vízből is kijutott rendesen, nemcsak a lányoknak, hanem a fiúknak is. Mikuláskor pedig már ötkor ébresztünk, és ajándékot osztogatunk társainknak. A ballagókat saját készítésű ajándékokkal lepjük meg, ami személyesebb és emlékezetesebb lesz számukra évek múltán is.

A Katedra Kollégiumban a diákönkormányzat nyolc főből áll, valamennyien részt vesznek minden gyűlésen, ahol első kézből tudhatják meg az őket érintő változásokat. Elmondhatják véleményüket, megvédhetik jogaikat. – Egyik nagy sikerünk, hogy elértük: a délutáni szilenciumunk 16 óra helyett 16.30-kor kezdődjön, amiből persze az következik, hogy fél órával tovább tart a tanulási időszak, de legalább így van időnk a suli után egy kicsit pihenni. Az is jó érzés, hogy az új hírekről mi értesülünk először, így „bennfentesként” szívesen segítünk társainknak – mondta büszkén a kisszállási Dancsók Ildikó.


Tapasztalatcserére ismét összejöttek

Moravcsikné szervezésében a napokban rendeztek találkozót a város kollégiumi diákönkormányzatai részvételével. Ehhez hasonló rendezvényeket évente, kétévente tartanak, melynek célja, hogy a diákok megismerjék egymás munkáját. Vendégelőadóként dr. Jásper András a diákjogokról tartott előadást, majd Fuchsné Hattinger Zsuzsanna, az Országos Kollégiumi Diákszövetség elnöke, a váci Karacs-kollégium igazgatója osztotta meg tapasztalatait a diákszövetségben végzett munkájáról.A Katedra Kollégium vezetője Moravcsik Csabáné Ági, aki 12 éve vesz részt a diákönkormányzati munkában.
– Nagyon jó kis csapat jött öszsze a kollégiumunkban. A diákönkormányzati tagok komolyan veszik munkájukat, és szívesen vesznek részt a feladatok elvégzésében. Minden évben együtt készítjük el a munkatervet, amely magába foglalja a különböző szabadidős tevékenységeket is – részletezte Moravcsikné. – Közös erővel színesebb, változatosabb diákéletet alakítottunk ki az elmúlt években. A tervezettnél gyakrabban ülünk össze, együtt vitatjuk meg az aktuális teendőket, hiszen az esetek egy részében döntési, máskor véleményezési jogkörük van a diákoknak. Jónak, és a jövőben is követendőnek tartom a diákönkormányzat működtetését. A felmerülő feladatok felelősséggel is járnak, de valamennyien kiválóan helytállnak a tisztségük ellátásában – mondta végezetül Moravcsikné.

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!