Kultúra

2009.03.09. 11:32

Hová írassuk a gyereket?

Jóváhagyta a képviselő-testület legutóbbi ülésén az idei kecskeméti iskolai és óvodai beíratkozási időpontokat.

Magyarvári Annamária

Valamennyi kecskeméti önkormányzati iskolában 2009. április 1-2 között lesz a beíratkozás. Idén a 2002. június 1. és 2003. május 31. között született gyerekek válnak tankötelessé. A szabad iskolaválasztáshoz a szülőnek joga van, de nem árt tudni, hogy az iskolák csak a felvételi körzetükben lakóhellyel rendelkező tanköteles gyerekeket kötelesek felvenni.

Az önkormányzati iskolák között van több olyan intézményegység, amely nem körzet szerint, hanem a város teljes területéről veheti fel a gyerekeket. Ilyen a Kodály Zoltán Ének-zenei iskola, - tekintettel az ének-zene tagozatra - , a Mátyás Király Általános Iskola, - ahol a 2009/2010-es tanévben indul először magyar-angol két tanítási nyelvű osztály. A Kálmán Lajos Intézmény német kisebbségi oktatású osztálya, valamint a Lánchíd utcai Általános Iskola sport tagozatos osztálya szintén a város teljes területéről fogadhat tanulókat.

Az óvodák adatai alapján az előzetes számítások szerint a tanköteles gyerekek száma nagyjából 1400 körüli lesz a városban,  azonban várhatóan 350 kisgyermek még egy évig óvodában marad. Az önkormányzati fenntartású iskolákba a számítások szerint így nagyjából 820 elsős tanulóra számítanak. A nem önkormányzati iskolákba az előző évekhez hasonlóan  várhatóan 170-180-an íratkoznak be, míg a kistérség településeiről a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolába előreláthatóan 40-50 gyermek jelentkezése várható.

Az óvodai beíratkozásokra a március 23-25 közötti időszakot jelölték ki. Óvodába a három évesnél idősebb gyerekek vehetők fel. Kötelező azonban beíratni azokat a gyerekeket, akik 2009. január 1. és 2009. december 31. között betöltik az 5. életévüket, és még nem járnak óvodába. Nekik a nevelési év kezdetétől, vagyis szeptember 1-től legalább napi négy órát  kell az óvodában tölteni.

A szülőknek azt is érdemes tudni: ha valaki elmulasztja tanköteles korú gyermeke beíratását, akár 50.000 forintos szabálysértési bírságra is büntethető.

A beíratkozás pontos feltételeit és az ahhoz szükséges dokumentumokat az egyes intézményegységek hirdetményben teszik közzé.

- A Mátyás Király Általános Iskolában magyar-angol két tanítási nyelvű oktatás indul, felmenő rendszerben.

- A Kecskeméti Református Általános Iskola szintén indít magyar-angol két tanítási nyelvű osztályt.

- A Kodály Zoltán Iskolában a tervek szerint két új szakmát is oktatnak majd: néptáncos valamint színész II. OKJ-s besorolású szakma oktatására nyílik lehetőség. A képzés személyi és tárgyi feltételei a Katona József Színházban és a Kodály Iskolában rendelkezésre állnak. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!