Kultúra

2009.02.09. 11:51

Mozikonferencia a megye egyik naponta vetítő filmszínházában

Néhány nap múlva Kiskunhalasra, a megye egyik minden nap vetítő városi mozijába látogatnak a hazai filmforgalmazás és filmmecenatúra vezetői és legfőbb szervezetei.

Kohout Zoltán

Csaknem száz vendéget – a hazai filmpiac vezető cégeit, szervezeteit és irányítóit – várnak Kiskunhalasra február 17-18-án. Az Országos Moziszövetség hagyományos tanácskozásának keretében megjelenik majd a filmszakmai konferencián a Magyar Mozgókép Szövetség, a kulturális tárca és a filmes világot jelentősen támogató Nemzeti Kulturális Alap képviselője is.

–  A konferencia középpontjában a filmkészítői és forgalmazói pályázatok idei lehetőségei és kilátásai, a műszaki fejlesztések, a 3D-mozi elterjedésének kérdései és az idei előzetesek is szerepelnek – mondta el Gregussné Modok Mariann. A halasi filmszínház vezetője szerint nemcsak a városnak, hanem a helyi intézményes kultúrának is szól a tanácskozás helyszínválasztása, hiszen e konferenciákra eddig csak nagyvárosokban került sor. A konferenciát egyébként Lukács László halasi alpolgármester nyitja majd meg.

Lukácsnak elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy – tizenöt éve, művelődési intézményvezetőként – kiharcolta a mindennapos nyitva tartást, a városi (azaz nem multiplex) filmszínházában.

Van még élet a kis mozikban

Az elmúlt bő tíz évben sokat fejlődött a helyi filmszínház. A gázolajos fűtésrendszert, majd a halasi farmergyár segítségével a hangtechnikát korszerűsítették, egy év múlva a kecskeméti plázamozi foteljeire cserélték a kemény faszékeket. Ma a halasi 50 kilométeres körzetben az egyetlen mozgóképvetítő, amely minden nap fogad nézőt. Az önkormányzat az utóbbi 10-12 évben nagyon pozitívan állt hozzá a filmszínház-fejlesztéshez, ami egyben a nem filmszakmai rendezvények fogadását is elősegíti.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!