Kultúra

2008.10.22. 19:54

Megemlékezés és kitüntetések napja

Ünnepi, kibővített közgyűlésen emlékezett meg az ’56-os forradalom és szabadságharc 52. évfordulójáról a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés, melyen a megye kiválóságai kitüntetéseket vehettek át Bányai Gábortól, a megye elnökétől.

K. M.

A kitüntetettek között olyan illusztris személyiségek találhatók, mint Lezsák Sándor, a tiszakécskei Tisza ’83 citerazenekar tagjai, Lupták György evangélikus esperes, valamint Dr. Nagy András, a BKMÖ Megyei Kórházának osztályvezető főorvosa.

Megnyitóbeszédében a megyei elnök egy Babits Mihály idézetével kezdte, mely így szól:

„Minden jelen pillanat magában foglalja az egész múltat, és valamit ad hozzá”.


Az idézetet követően emlékeztette hallgatóságát arra, hogy 1947-56 közötti diktatúra éveiben 1 millió embert vesztett az ország, majd fölhívta rá a figyelmet, hogy míg 1945 után 477 halálos ítélet született és ebből 189 esetben végezték ki az elítélteket, addig ’56 után 22 ezer embert ítéltek börtönbüntetésre és 228-at halálra, csak azért mert ki mertek állni szabadságukért és hazájukért.

„Ezt tette a magyar a magyar ellen 1956 után. Tőlünk csak a bolgárok voltak kegyetlenebbek: őket is hajtotta a bizonyítás szolgalelkű vágya.” – mondta Bányai, majd beszédében áttért a 2008-as, Bács-Kiskun megyei kitüntetettek méltatására: „Önök hirdették, hogy sportolni jó, őrizték és őrzik hagyományainkat. Segítettek a vállalkozóknak a fejlesztésekben, soha nem látott technológiákat hoztak az országba. Van Önök között, aki tízezreknek hirdette hűséggel és reménységgel a Jó Hírt. Itt ülnek önök között azok is, akik erdőket mentettek ezerhektár számra és százszámra házakat és életeket a gátakon átcsapó hullámoktól. De van itt közöttünk olyan is, aki a rendszerváltást készítette elő józan keménységgel és szeretettel a szívében.”

A Bács-Kiskun megyei közgyűlés elnöke az alábbi sorokkal zárta beszédét:

„Kedves Barátaim! Köszönöm, hogy köszönthettem önöket, azt gondolom itt most többedmagammal, hogy – utalva az általam választott Babits-idézetre -, az Önök múltja igen sokat adott ehhez a jelen pillanathoz!”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!