Kultúra

2008.05.23. 12:20

Litván Filmnapok Kecskeméten: május 23-25.

Ma (pénteken) kezdődik a Magyarországi Litván Nagykövetség, Kecskemét Város Önkormányzata, Skalvija Kinocentras és az Otthon mozi közös rendezvénye, a Litván Filmnapok.

Baon.hu

Nyugodtan elmondhatjuk, ilyen filmeket még nem látott a kecskeméti közönség. Hiába keresnek rá bármelyikre a magyar filmes portálokon, minimális információkat találnak. És nem azért, mert nem jók, hanem azért, mert kevésbé ismertek. Nívós díjakat hoztak el ezek a filmek a leghíresebb filmfesztiválokról. És ami rendkívül fontos: nem kell litvánul tudni, szinkrontolmácsot hallgatni! Ugyanis - direkt erre az eseményre - a szervezők feliratozták az összes filmet.

A rendezvény díszvendégei Őexcellenciája Darius Jonas Semeska, a Litván Köztársaság nagykövete és Ignas Miskinis filmrendező.

Az első nap programja:


23-án 19 óra:

Megnyitó
Meghívott vendég: Ignas Miskinis litván rendező

Nagymama és nagypapa (28’) (2007)
Rendező: Giedre Beinoriute

A dokumentum-animáció, a fiatal litván rendező - 1948-ban, a szovjet hatalom által Szibériába száműzött - nagyszüleinek történetét meséli el. A litván történelem egy kemély időszakát személyes hangvételű tündérmeseként elevenedik meg. . A film képi világa fennmaradt családi fotókból, a nemzeti filmarhívum fényképeiből és animációs elemekből épül fel.
A rendező Litvánia egyik legígéretesebb fiatal filmalkotója.

Diringas (95’) (2006)
Színes magyar feliratos litván film
R. Ignas Miskinis Sz. Dainius Gavenonis, Neringa Varnelyte, Juozas Gaizauskas

Ez az  reklámszakmáról és imázs-építésről szóló éles szatíra a Miskinis ígéretes elsőfilmje. Ignas Miskinis rendező régebben maga is reklámszakember volt.
A jóképű opportunista egy fürdőszobai szex-csörtét használ fel arra, hogy bekerüljön a hirdetés és reklám világába, ahol buzgó vállalatvezetőket kecsegtet új projektjével, a „Diringas”-sal. Hamarosan megindul, hogy bevezesse vadonatúj márkáját a piacra, és úgy tűnik, hogy  senki nem veszi észre, hogy a „Diringas” (egy értelmetlen, kitalált szó), csupán egy talmi márka, mely mögött nincs termék, nincs semmi.

Címkék#kultúra

Ezek is érdekelhetik