Kultúra

2008.03.21. 19:00

Nagypénteki keresztút Kiskunfélegyházán - Képgalériával

A keresztút viszonylag új keletű szokás, amely Porto Maurizió-i Szent Leonárd, 18. századi szerzetes jámborságában gyökerezik. Arra emlékezteti a keresztényeket, miként követték egymást az események villámsebesen és hallatlanul erőszakosan Jézus földi életének utolsó óráiban.

Baon.hu

A vér és kínszenvedés útja Pilátus ítélőszékétől a Golgotáig vezet: néhány száz méternyi kanyargós út, amelyen az elítéltnek végig kellett cipelnie keresztjét a katonák gyűrűjében, és az evangélium tanúsága szerint "sok embertől kísérve". Az apostolok elrejtőztek. Csak édesanyja, Mária, János evangélista és Mária Magdolna kísérik végig. Ők vették magukhoz halálra gyötört testét, hogy Arimateai József sírjába helyezzék. Jézus életének ez az utolsó epizódja az emberiség történelmének csúcspontja. A pápa minden nagypénteken a Colosseumban a keresztet hordozva végigjárja a fájdalmas út tizennégy állomását. (Andre Fossard idézete)

Krisztus keresztútjára és keresztrefeszítésére emlékeztek nagypénteken a kiskunfélegyházi Kálváriánál is. A viharos szél ellenére több százan járták végig a barokk műemlékegyüttes tizennégy stációját.

Címkék#kultúra

Ezek is érdekelhetik