Kultúra

2008.03.03. 18:55

Fazonigazítás - Gyenge hamisítványokból különleges műalkotások - Képgalériával

Fővárosi sikere után, végre Kecskeméten is megtekinthető a Fazonigazítás című képzőművészeti kiállítás. Március 1-jétől a Nemzetközi Kerámia Stúdió Galériájában látható az időszaki tárlat, amely eddig egyedülálló kezdeményezés a festmények világában.

Bajáki Zsanett

A kiállítás előzménye, hogy tavaly ősszel a Nagyházi Galériához került egy hagyaték, amely nagy részben gyenge hamisítványokból, amatőr másolatokból és egy-egy jól sikerült műkedvelői feldolgozásból állt. A képek sorsa majdnem megpecsételődött a Falk Art Fesztivál során, ahol néhányat el is égettek belőlük.

Ám Nagy T. Katalin művészettörténész egy korszakalkotó ötlettel állt elő. A közel száz festmény kortárs művészek kezébe került, akik kedvük szerint alakíthatták, darabolhatták, átfesthették vagy éppen kiegészíthették őket. Így a megsemmisítés helyett az újjászületésre került a hangsúly, ami –valljuk be- a művészetben nem hátrány.

Probstner János és a kiötlő Nagy T. Katalin ünnepélyes megnyitója után a látogatók négy termen és egy folyosón keresztül elemezhették a humoros és pimasz fazonigazításokat. A kiállítás legnagyobb erénye, oldott hangulata és képeken is átszűrődő önfeledt alkotás öröme, hiszen a tét nélküli munkának köszönhetően az 59 művész alkotásaiban nem a görcsösség, hanem a könnyed móka dominál. A kiinduló festmények relatív értéktelenségükből adódóan, egy csapásra szabadon továbbfejleszthető játékszerré váltak. Sok alkotónak jutott eszébe például az „eredeti" feldarabolása, részekre szedése, hogy aztán az elemek új rendszer szerint éledjenek újjá.

Mások a jelenet kiegészítésével változtattak a kép mondanivalóján, mint például Roskó Gábor, aki üldözőjével idillien teázgató rókahölgyet varázsolt a vadászati forgatag közepébe. Voltak, akik modern eszközökkel látták el szereplőiket. Haraszty István Hamismás című képén egy bohókás szőke nő látható, valódi síppal a szájában. Nem okozott gondot tér és idő sem, az ábrák néhol kiugranak a képből, máskor pedig kibővülnek bőröndé, dobozzá vagy kirakós játékká.

[caption id="" align="alignleft" width="200"] Majoros Gyula és a minimál Uuzgin Üüver zenélt a megnyitón
[/caption]Deli Ágnes aratást ábrázoló képéből , az egyik nő –mintegy a munkát megunva- a festmény tetején távozik. A kiállítás másik érdekessége, hogy az „eredeti másolatok kicsinyítve ott találhatók, az átformázott darabok alatt, így a kíváncsi szemeknek lehetősége van megkeresni a változást.

Az alkotók ötletgazdagsága megmosolyogtat és elgyönyörködtet, a rendezvény pedig példaértékűen megmutatja, hogy milyen nagyszerű dolgok jöhetnek létre, ha a barbár pusztítás helyébe a kreatív újrahasznosítás lép.

Címkék#kultúra
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!